Savčić pred Sudom BiH: Optužnica izmišljena
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Nekadašnji komandant 65. zaštitnog motorizovanog puka tereti se za pomaganje u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici. Na pitanje predsjedavajućeg sudskog vijeća Suda BiH Željke Marenić da li je razumio šta mu se stavlja na teret, Savčić je odgovorio da je razumio šta je tužilac pročitao, ali da je optužnica izmišljena.

Odbrana će, između ostalog, potencirati da je Savčić bio najmanje 50 kilometara udaljen od Nove Kasabe, koja se navodi u optužnici kao mjesto navodno počinjenih zločina. Konkretno, bio je na Treskavici, potom i na Borikama, gdje je sa svojim vojnicima zaustavljao napade snaga tzv. Armije BiH.

- Moram priznati da sam očekivao da će u uvodnoj riječi biti konkretnijih navoda Tužilaštva, međutim, današnja uvodna riječ pretvorila se u čitanje uopštenih fraza i formulacija koje su u ovom trenutku teze na osnovu kojih se priča o počinjenju "genoicidu" i učešću geralno Vojske Republike Srpske - rekao je Savčićev branilac, advokat Miodrag Stojanović.

Sud BiH potvrdio je 13. januara optužnicu protiv bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Milomira Savčića koju je 31. decembra prošle godine podiglo Tužilaštvo BiH zbog, kako je navedeno, pomaganja u ratnom zločinu počinjenom 1995. godine u Srebrenici.

Savčić, koji je i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, ocijenio je ranije da podizanje optužnice protiv njega predstavlja odmazdu Tužilaštva BiH koje ima opasnu namjeru da kriminalizuje cijelu Vojsku Republike Srpske.

On je rekao da ovakvu odluku smatra odmazdom zbog toga što je insistirao na utvrđivanju istine o događajima iz proteklog rata i na tome da krivci stvarno odgovaraju za ono što su učinili.

Na ročištu o izjašnjenju o krivici održanom 10. februara Savčić je rekao da nije kriv, istakavši da je optužnica Tužilaštva potpuno izmišljena.

IZVOR: RTRS

Savčić pred Sudom BiH: Optužnica izmišljena

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: