Savjeti za sportski ribolov uz koje nećete morati pričati ribičke priče jer će ribe gristi kao lude
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ribolov je mnogo više od pecanja, to bijeg od svakodnevice, odmor u prirodi, gotovo meditativna aktivnost uz koju mnogi pune baterije. Ipak, svakom ribiču posebno je zadovoljstvo kada štap trzne

Za uspješni ribolov podjednako su važni dobri živci kao i dobra priprema. Hrvatska je premrežena rijekama, bogata jezerima i ima dugačku razvedenu obalu pa se može reći da je raj za ribolovce. Naravno, za svako podneblje i svaki tip ribolova potrebno je pripremiti odgovarajuću opremu - štap, udicu, plovak, uteg i mamce. Iskusni ribiči početnicima savjetuju da za savladavanje prvih ribičkih koraka koriste lagan štap dužine od dva do tri metra, koji će lakše zabacivati i pripadajuća rola za namotavanje.

Na štap se veže najlon, čija debljina pak ovisi o veličini ribe koju ste naumili loviti. Sljedeći važan korak je ispravno vezan plovak koji služi da mamac zadrži na željenoj dubini i signalizira da je riba uhvatila mamac. Plovaka ima raznih vrsta, veličina, oblika i boja, a početnicima se savjetuje da izaberu manji i osjetljiviji plovak kako bi lakše uočili da se uhvatila riba. Na plovak se stavlja predvez, komad najlona na koji se vezuje udica, iznad koje ćete vezati olovo, odnosno uteg. U ribolovu postoji tehnika bez plovka, tzv. odmet koji može biti iz ruke ili sa štapom. Riječ je o dubinskom ribolovu u kojem je udica najmjenjena ribi koja obitava na dnu, i obično je riječ o krupnijoj ribi. Kao signal da je riba zagrizla neki ribiči prate pomicanje štapa, dok se drugi koriste sofisticiranim elektronskim signalizatorima koje dojavljuju plijen.

Crni Bombarder - savjeti za ribolov

Za dobar ulov važan je dobar izbor udica kojim ima različitih veličina, oblika i vrsta, no i ovdje je bolje ne pretjerivati s veličinom jer će prevelika udica otjerati manje ribe. I završno, nema ribolova bez mamca. Za to vam mogu poslužiti gliste, kukci, kukuruz koji ste prethodno namočili u vodu ili komadići bijelog kruha. Ako ste za mamac izabrali glistu, kukca ili ličinku, on mora biti nešto veći od udice, a jedan dio životinje mora slobodno vijugati i time mamiti ribe.

Za morski ribolov najbolji su mamci srdele, veliki morski crv, bibi ili lignje, mnogi ribiči na moru uživaju u ribolovu na varalice. U ovu vrstu ribolova spada panulavanje, odnosno lov iz brodice i varaličarenje s obale, tzv. spinning. Kako je kod varaličarenja s obale ograničeno kretanje, prilikom odabira varalice treba voditi računa o sastavu dna, dubini, salinitetu i jačina strujanja. Tako su primjerice na mjestima s pjeskovitim dnom prije naići na brancina, dok na stjenovitom terenu mogu pronaći lice i pirke. Ako ste na terenu koji strmije pada u more, uz dno se mogu naći zubaci, škrpuni i škrpine, a u srednjem i gornjem sloju mogu naći šaruni, brancini, ušate, palamide, lokarde, skuše i lice. Riječna su ušća manje-više slična staništima s muljevitim dnom, s tim da je na ušćima prisutnost plave ribe iznimka. Malo iskusniji varaličari znaju da se uvjeti mogu mijenjati i da na sve treba biti spreman, pa tako sa sobom nose varalice različitih veličina i boja, i na licu mjesta procjenjuju s kojom bi mogli imati najviše sreće.

Po ljeti treba izbjegavati kupališta, a ako pecate na rijekama izbjegavajte one dijelove gdje se vodostaj spustio i u gdje je naraslo previše vodenog bilja, jer će ribe taj dio rijeke izbjegavati zbog nedostatka kisika.

Poznato je da pravi ribolovci kreću prije zore, zauzimaju poziciju i kreću u nadmudrivanje ribom, a na aktivnost riba uvelike ovise Mjesečeve mijene, pa tako upućeni tvrde da su razdoblja mladog mjeseca i prva četvrt dobri za ribolov, dok se posljednja četvrt pokazala kao najlošija. Jednako tako, treba voditi računa i o atmosferskom tlaku zraka. Tako su veće šanse za dobar ulov kad je tlak zraka u porastu, dok je vrijeme s padom tlaka i nestabilnim tlakom loše za ribolov.

izvor:https://www.vecernji.hr/

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: