Šest savjeta kako uštedjeti novac tokom epidemije koronavirusa
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

BBC je konsultovao nekoliko stručnjuka i donio šest korisnih savjeta o načinu ušteda u ovim nesigurnim vremenima.

 

Koristite internet pametno za povoljniji šoping

Bloger Andy Webb smatra da bi svako trebao razmisliti o širem korištenju internetskih stranica za pretraživanje cijena.

Razne web stranice su dostupne putem tražilice i moguće je pronaći i usporediti cijene u desetinama trgovina, kao i pročitati specifikacije proizvoda.

"Kupovina po najpovoljnijoj cijeni je stvarno jednostavna kada to radite na mreži", kaže Andy, koji piše blog Be Clever With Your Cash.

 

Tražite povrat novca za neiskorištene usluge

Uplatili ste članarinu u teretani koju ne možete koristiti tokom pandemije koronavirusa? Uplatili ste novac za druge usluge koje ne možete koristiti?

Iona Bain, osnivačica bloga Young Money, ističe kako potrošači koji ne mogu koristiti proizvode ili usluge zbog različitih mjera imaju pravo na povrat novca.

Predlaže i da razgovarate sa svojom bankom, osiguravateljima, komunalnim firmama, mobilnom mrežom i iznajmljivačem ako ste u problemu.

 

Zahtijevajte beneficije na koje imate pravo

Finansijska podrška vlasti možda vam je dostupna, ali morate biti informisani, aplicirati ili zatražiti. BBC piše da vlasti nude različite pogodnosti...

Lee Healey, savjetnik za novac u IncomeMax, napominje kako su dostupne različite poreske olakšice, donacije i pomoći.

"Studenti bi trebali kontaktirati svoj fakultet ili univerzitet kako bi vidjeli koja je pomoć dostupna", istakao je Healey.

 

Poredajte prioritete pri isplatama

Mnogi nisu morali plaćati stanarine, hipoteke ili druge dugove tokom epidemije koronavirusa, ali to ne može dugo potrajati.

Sara Williams, koja piše blog Debt Camel, smatra da će pametno korištenje budžeta pomoći ljudima da se izbore.

"Ako vam je glavni cilj uklanjanje duga s kreditne kartice, ali to sebi ne možete priuštiti, pokušajte uspostaviti trajni nalog za minimalnu moguću uplatu", istakla je ona.

 

Pametno raspolažite uštedama

Ako već imate uštede, ne ostavljajte ih samo na starom računu, već provjerite da li možete dobiti bolji povrat novca za tu uštedu.

Anna Bowes, iz servisa Savings Champion, ističe da je neophodno nastaviti štedjeti kada epidemija prođe i prihodi se normalizuju.

"Ova situacija stvara potrebu da svi pokušaju i odlože nešto novca", kaže Bowes.

 

Vratite neispravne i nekvalitetne predmete

Helen Dewdney, koja objavljuje blogove pod imenom The Complaining Cow, ističe da imate pravo vratiti predmet koji ste kupili u trgovini ako je neispravan ili ako vam nije trajao razumno vrijeme.

"Ponudite im mogućnost da predmet preuzmu sigurno i isporuče vam zamjenu ili da ga odnesete na popravak", istakla je Dewdney.

Izvor: Klix.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano