Silvio Berlusconi podržao ruskog lidera: Vladimir Putin je gurnut u sukob
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi stao je odbranu invazije Vladimira Putina na Ukrajinu, rekavši da je ruski čelnik "gurnut" u sukob.

Berlusconi je rekao da su ruske trupe trebale zamijeniti ukrajinsku vlast "pristojnim ljudima" i zatim otići. Trostruki talijanski premijer dugogodišnji je saveznik ruskog predsjednika.

Ovog vikenda očekuje se da će njegova stranka preuzeti vlast kao dio desne koalicije na općim izborima u Italiji.

Narativ u kojem se tvrdi da ukrajinska vlada ubija one koji govore ruski na istoku zemlje stvorili su mediji u Moskvi, rekao je Berlusconi za talijansku TV.

Rekao je da izvještavanje, koje su potaknule separatističke snage i nacionalistički političari u ruskoj vladi, nije ostavilo Putinu drugog izbora "nego pokrenuti ograničenu invaziju", rekao je Berlusconi.

"Rusko stanovništvo, njegova stranka i njegovi ministri gurnuli su Putina da izmisli ovu specijalnu operaciju", rekao je.

"Trupe su trebale ući, stići do Kijeva za sedam dana, zamijeniti vladu Zelenskog pristojnim ljudima i sedmicu dana kasnije vratiti se", dodao je Berlusconi.

Umjesto toga, dodao je, naišli su na neočekivani otpor, koji je zatim hranjen oružjem svih vrsta sa Zapada.

Berlusconi je dugo bio obožavatelj Putina, 2012. pridružio se tadašnjem ruskom premijeru na skijanju u ruskom gradu Sočiju.

Ali u aprilu je osudio invaziju i rekao da je "duboko razočaran i ožalošćen" Putinovim ponašanjem, dodajući da su "masakri civila u Buči i drugim mjestima pravi ratni zločini".

Čelnik stranke Forza Italia trenutno vodi kampanju kao dio desničarske koalicije uoči općih izbora u nedjelju.

Klix.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: