SIPA uhapsila 12 osumnjičenih za šverc duvana za nargile, budžet oštetili za 750.000 KM
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-USARAJEVO - Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu su danas, u sklopu operativne akcije “Plug”, na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona i Srebrenici započeli pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 17 lokacija i uhapsili 12 osoba.

 

Uhapšeni su osumnjičeni a su od marta 2023. godine sporazumno djelovali na sticanju protivpravne imovinske koristi nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda na način da su vršili nabavku duvana za nargile u Srbiji. Nakon toga su istu krijumčarili u BiH te nezakonito skladištili na više lokacija i vršili dalju prodaju njima poznatim kupcima, pri čemu su izbjegavali vršenje obračuna i plaćanja poreskih davanja propisanih poreskim zakonodavstvom BiH, u cilju sticanja protivpravne materijalne koristi, na koji način je nanesena šteta po budžet BiH u iznosu od najmanje 750.000 KM.

 

-Prilikom pretresa do sada je otkriveno i privremeno oduzeto oko 1.000 kilograma duvana za nargilu (okusi), veća količina novca i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela - saoppteno je iz SIPA.

 

Sve navedene aktivnosti sprovode se zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela organizovani kriminal, nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, krijumčarenje” i zloupotreba službenog položaja.

 

Pretresi se vrši po nalozima Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH u saradnji sa policijskim službenicima Federalne uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona kao i Upravom za indirektno oporezivanje BiH.

 

O konačnom ishodu operativne akcije “Plug” javnost će biti informisana naknadno.

glas srpske
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:
GR
GR