Slučaj Budva: Kako se kupovinom odbornika mijenja lokalna vlast
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Najbogatija crnogorska opština, Budva već mjesecima prolazi kroz duboku političku i institucionalnu krizu koja je u sredu kulminirala nasiljem u zgradi Opštine Budva nakon što je policija fizičkom silom izbacila cjelokupno aktuelno rukovodstvo iz svojih kancelarija.

Tom prilikom uhapšene su 23 osobe, među kojima gradonačelnik Budve Marko Bato Carević, kao i predsjednik Skupštine opštine (SO) Budva Krsto Radović, koji zajedno sa svojim saradnicima odbijaju da predaju opštinsku vlast novoj odborničkoj većini na čelu sa DPS-om. Oni tvrde da je nova većina, plod političke korupcije, odnosno kupovine jednog odbornika koji je bio na listi Demokratskog fronta (DF) — Stevana Džakovića.

Naime, nakon što je nova odbornička većina u više navrata bezuspješno u lokalnom parlamentu podnosila inicijative za smjenu čelnih ljudi opštine Budva, vlasti u Podgorici su odlučile da u prijestonicu crnogorskog turizma pošalju policiju i na silu ih izbace iz opštine.

Sa druge strane, opozicija tvrdi da kupovina odbornika Stevana Džakovića predstavlja brutalnu krađu demokratske volje stanovnika Budve, ističući da Ustav Crne Gore jasno propisuje da se „ne može uspostavljati niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima, u skladu sa zakonom“.

Fenomen političke korupcije — odnosno kupovine odbornika opozicije kako bi se promijenila na izborima demokratski izabrana vlast u crnogorskim opštinama, nije nova pojava u Crnoj Gori.

I u Kotoru vlast smijenjena po istom receptu

Najsvježiji primjer predstavlja opština Kotor u kojoj je opozicija 2016. takođe na lokalnim izborima osvojila vlast, da bi 2019. godine došlo do preokreta i preuzimanja opštinske vlasti od strane DPS-a kada je odbornica opozicionog SDP-a Bruna Lončarević prešla na stranu vladajuće partije.

Nova odbornička većina je u ovom slučaju bukvalno u toku noći provalila u prostorije SO Kotor kako bi se u njih uselila. Jedna od posljedica je da je Bruna Lončarevićev isključena iz svoje partije (SDP) na čijoj je listi u Kotoru dobila mandat, slično kao i u slučaju Budve gdje je Stevan Džaković isključen iz DF-a.

Još jedna paralela slučaja Budve i Kotora jeste da je nova većina svoj legitimitet utvrđivala ne u lokalnom parlamentu, već u obližnjem gradskom hotelu, pa je tako odluka o promjeni vlasti u Kotoru donesena u hotelu „Vardar“ dok je u Budvi to učinjeno u hotelu „Slovenska plaža“.

Danas u Kotoru gradonačelnik Željko Aprcović dolazi iz redova DPS-a, dok je u Budvi bilo planirano da partija „Crnogorska“ samo tri mjeseca pred izbore ustoliči svoga gradonačelnika —  Vladimira Bulatovića, kao koalicionog partnera Demokratske partije socijalista (DPS).

Građani Crne Gore dobro pamte i 2012. godinu i slučaj preletača Draga Đurovića iz drugog po veličini crnogorskog grada Nikšića. I tada je crnogorska opozicija osvojila Nikšić da bi ovaj lokalni odbornik, tada sa liste Pozitivne Crne Gore, odmah nakon izbora odlučio da vlast u gradu preda u ruke DPS-a.

Opozicija u Budvi se za sada pokazala kao najžilaviji protivnik otimanja vlasti koja je kao modus operandi patentirala otimanje opštinske vlasti putem izborne korupcije, dok najnovije informacije upućuju da je problem Budve internacionalizovan. Sada se u čitavu priču snažno uključio i međunarodni faktor na čelu sa ambasadom SAD, Velike Britanije i EU, što upućuje da otimanje opozicione vlasti u Budvi za režim više neće moći da bude lagana operacija.

(SputnikNews)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: