SNIMCI NASTALI NEKOLIKO SEKUNDI PRE EKSPLOZIJE: Jedna slika otkriva UZROK katastrofe u Bejrutu (FOTO, VIDEO)
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

uzrok eksplozije bejrut - crni bombarder portalU snažnoj eksploziji u luci u Bejrutu poginulo je više od 100 ljudi, a povređeno više od 4.000.

 

Najpre je izbio požar u skladištu amonijaka, a onda je odjeknulo više snažnih eksplozija.

 

null

Footage of the initial fire at Beirut port yesterday shortly before the massive explosion#Lebanon #Beirut pic.twitter.com/aiEBZ2RIeX

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci nastali nekoliko sekundi pre razorne eksplozije. Meštani su snimali požar i gust dim koji se pojavio ne sluteći da će sve biti zbrisano već sledećeg trenutka.

null

Pray for Beirut 🙏 #BeirutBlast pic.twitter.com/NAOWCDlQWb

Takođe, objavljena je fotografija navodnog skladišta u kojem je zapaljiva materija čuvana. Naime, moguće je da su radnici zavarivali rupu na skladištu kako bi sprečili krađu, te da je iskra izavala požar. Najmanje jedan radnik na fotografiji nosi masku za lice, što pokazuje da je snimljena nedavno.

 

Autentičnost slike nije mogla da se potvrdi nezavisno. Iskra iz alata za zavarivanje ne bi mogla da izazove eksploziju nitrata, ali bi mogla da zapali druge materijale i stvori dovoljno visoke temperature što bi dalje izazvalo eksploziju.Vrhovni savet odbrane Libana proglasio je Bejrut gradom pogođenim elementarnom katastrofom i predložio Vladi da danas uvede vanredno stanje u prestonici, nakon snažne eksplozije.

Na hitnom sastanku Saveta je odlučeno da se formira posebna komisija koja će istražiti uzrok eksplozije u luci u centralnom delu Bejruta, a izveštaj bi trebalo da bude završen za pet dana.Prema rečima ministra zdravlja Hasana Hamida, bolnice su prepune povređenih, tako da će hoteli u centru Bejruta primiti pacijente kojima nije potrebna operacija.Deo grada u kojem se dogodila eksplozija je razoren, a veliki broj zgrada je teško oštećen.Eksplozija je bila ravna zemljotresu jačine 3,5 stepeni, prema nemačkom geonaučnom centru GFZ, a čuo se i osetio dalje do Kipra, više od 200 kilometara širom Sredozemlja.Kurir.rs

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: