Šofer OVK sve priznao: Posle rata je organizovao akciju HVATANJA SRBA, vozili smo ih na sever Albanije, tamo su…
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ramuš Haradinaj bi sledeće nedelje trebalo da se pojavi na saslušanju pred Specijalnim sudom u Hagu kao osumnjičeni zahvaljujući Srbiji koja je ustupila novu dokumentaciju na osnovu koje je moguće podizanje optužnice.

Poslednjih nekoliko godina protiv Haradinaja u Srbiji je podneto više od 110 krivičnih prijava zbog najstrašnijih zločina – od terorizma, do silovanja, mučenja i ubistava civila. Zbog ratnih i zločina protiv čovečnosti od marta do septembra 1998, Haradinaj je čak dva puta optuživan pred Tribunalom u Hagu. Prvu oslobađajuću presudu sud za ratne zločine je doneo 2008. konstatujući da je dokazano da su pripadnici OVK počinili zločine, ali ne i da je za to odgovoran Haradinaj. Zbog zastrašivanja svedoka 2010. poništena je oslobađajuća presuda, 2011. je ponovo pokrenut postupak, ali je u novembru 2012. Haradinaj još jednom oslobođen.

 

„Utvrdili smo više od 980 događaja, mučenja, ubistva, silovanja, kidnapovanja – naveo je Milovan Drecun, predsednik skupštinskog odbora za KiM. – Zonom Dukađini, deo Metohije, komandovao je Ramuš Haradinaj. Tamo je bilo najviše zločina

 

Vozač u OVK, koji je učestvovao u prebacivanju Srba sa Kosova na sever Albanije svedočio je da je Haradinaj u zoni Dukađini, posle okončanja sukoba 1999. organizovao hvatanje preostalih Srba i njihov transport u Albaniju, gde su im vađeni organi.

 

U istrazi tokom poslednjih nekoliko meseci saslušano je oko 20 svedoka, Srba i Albanaca. Zbog njihove zaštite sve je obavljeno u najvećoj tajnosti. NJihovi iskazi uzimani su u Beogradu, na severu i u unutrašnjosti Kosova. Mehanizam njihove zaštite je značajno bolji uprkos tome što Albanci pokušavaju da saznaju ko su oni. Inače, tokom postupka u Hagu, 19 svedoka Haradinajevih zločina su misteriozno ubijeni, a istraga nije dovela do izvršilaca

 

 

 

Haradinaj je, zbog brutalnosti i povremenih uspeha u borbi,na početku rata stekao status ratnog heroja. NJegova specijalna jedinica „Crni orlovi“ u zapadnim krugovima slovila je za najbolje obučenu snagu OVK. Srpski izvori tu jedinicu povezuju sa ratnim zločinima, posebno sa likvidacijom civila na Radonjićkom jezeru.

 

“ Haradinaj je ispoljavao sve simptome ozbiljne paranoje. Svugde je video srpske špijune, a u takvim osvetničkim akcijama ubijena su najmanje tri Albanca – tvrdile su zapadne diplomate neposredno posle rata, navodeći konkretan slučaj Suada Ćoraja iz Dečana, likvidiranog juna 1999.

 

Srbija je istakla da je Haradinaj naređivao ilegalna zatvaranja, mučenja, silovanja i ubistva nealbanskog stanovništva, kao i da je neka od njih lično počinio između 12. i 15. juna 1999. godine. Među dokumentima su i dokazi za ubistvo 13 ljudi, među kojima su i deca, od kojih je neke, prema tvrdnjama svedoka, lično ubio Haradinaj.

 

Prema izjavama svedoka, nekadašnjih pripadnika OVK, Haradinaj je naređenja za likvidacije najčešće izdavao rečima: „Vodite ih kod baca-Adema“. „Baca“ je izraz poštovanja, a Adem se odnosi na ubijenog komandanta OVK Adema Jašarija.

 

Prema svedočenjima koje je skupilo srpsko pravosuđe, Haradinaj je silovao više žrtava, među kojima su bile i devojčice. Jednu od njih, maloletnu Tafai Nanjimetu, silovao je u đakovičkom hotelu „Paštrik“, a posle njega, punih 40 sati iživljavali su se i ostali iz OVK. Hotel „Paštrik“ bio je improvizovani zatvor, u kojima su žrtvama odsecane uši, a zatim su drugi zatvorenici morali da ih pojedu.

 

„On je običan psihopata koji je neretko tukao svoje vojnike kako bi zadržao kakvu takvu disciplinu“, navodi se u jednom od poverljivih izveštaja misije OEBS s početka 1999.

 

Zapadni izvori navode da je Haradinaj odigrao važnu ulogu prikupljanja informacija pre i tokom NATO bombardovanja.

 

STARAC sa KiM Ram Jolaj pričao je, za „Novosti“, o otmici sina i oca, koje su odveli „provereni ljudi Ramuša Haradinaja“. Jolaj je svedočio protiv Haradinaja za ubistvo Miodraga Otovića, komandira policijske stanice u Rzniću.

 

Otović je 24. marta 1998. došao da uhapsi Haradinaja.

 

– Video sam Otovića kako pada pogođen – kazao je Jolaj. – Ramuš je pucao i pobegao, a i ja sa ostalim seljanima koji smo to videli.

 

Zbog prisustva stradanju policajca, Jolaj je platio otmicom i likvidacijom oca i sina. M. S.

IZVOR: NACIONALIST

haradinaj.jpeg?fit=687%2C4Šofer OVK sve priznao: Posle rata je organizovao akciju HVATANJA SRBA, vozili smo ih na sever Albanije, tamo su…30&ssl=1

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano