ŠOKANTNA ODLUKA LUKAŠENKA! Vladar Belorusije se okreće Americi: Ovo je rizičan potez koji se neće svideti PUTINU!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Belorusija je prošlog meseca okrivila Rusiju za širenje nemira u obliku obojenih revolucija uoči predsedničkih izbora početkom avgusta, ali iako je ta optužba potpuno lažna, ona i dalje rizikuje da bude instrumentalizovana kao deo zavere.

Cilj svega je ubediti svoje pretežno rusofilno stanovništvo da prihvati ubrzani zaokret države prema Zapadu, u predvidljivom slučaju da predsednik Lukašenko osvoji još jedan mandat na vlasti.

Pozadina ove, dosad neviđene optužbe, je vidljivo pogoršanje bilateralnih veza tokom protekle godine, koje je najviše pokrenuto sporom o energetskim cenama, ali se prvobitno zasnivalo na višedecenijskom balansiranju Belorusije između Rusije i Zapada.

Belorusija je u osnovi verovala da može najlakše da ostvari svoje nacionalne interese tako što će balansirati između ove dve strane, nadajući se dobijanju sve veće koristi od obe.

Ova izuzetno rizična strategija zasniva se na pretpostavci da nijedna od strana ne može sebi da priušti destabilizaciju takvog poretka, jer bi to narušilo njihove regionalne interese, pa je stoga Lukašenko mislio da može da mu pođe za rukom ono što ni Gadafiju ni Janukoviču nije moglo.

Istorija je, međutim, dokazala da je relativno malo malih i srednjih država uspelo da uspešno sprovede takvu politiku, pri čemu je Jugoslavija iz vremena hladnog rata najpoznatiji izuzetak.

Bez obzira na njegove razloge, bilo da su povezani sa njegovom ličnom odlukom i / ili možda pod američkim pretnjama hibridnog rata, Lukašenko je na kraju odlučio da se okrene Americi.

Vrlo dobro zna da njegovo, uglavnom rusofilno stanovništvo, ne bi prihvatilo da on odbaci Rusiju kao primarnog strateškog partnera Belorusije bez ikakvog “razumnog” objašnjenja, niti su ga njegove zablude o geopolitičkoj veličini zaslepile činjenicom da njegova zemlja bukvalno ne može da preživi bez pristupa ruskom tržištu (uključujući energetski sektor).

Otuda potreba da se proizvedu „ubedljive“ provokacije da bi „opravdali“ strateško preusmeravanje. To objašnjava ozbiljan spor oko cene energenata, kao i obojenu revoluciju koja se upravo odvija u njegovoj zemlji.

Da budemo iskreni, Lukašenko je takođe optužio Poljsku za ove poremećaje u unutrašnjoj politici, ali čini se kao da samo pokušava da obmane Rusiju da misli kako se Belorusija ne okreće zaista od nje tako što optužuje svog istorijskog regionalnog rivala, iako Varšava nema takve interese.

izvor: kurir

ŠOKANTNA ODLUKA LUKAŠENKA! Vladar Belorusije se okreće Americi: Ovo je rizičan potez koji se neće svideti PUTINU!

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: