SPC SLAVI VELIKI PRAZNIK: Srbi veruju da danas treba da se klone CRVENE BOJE, evo zašto!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Vernici srpske pravoslavne crkve danas slave velikog sveca koji se u mnogim porodicama širom Srbije slavi kao krsna slava.

Praznik podseća na smrt Svetoga Jovana, Proroka, Preteče i Krstitelja, pogubljenog prema naređenju cara Iroda Agripe, a prema želji njegove žene Irodijade. Prema naređenju cara glava svetitelja je odsečena odnosno "usekovana" i na tanjiru doneta pred njegovu pastorku - igračicu Salomu.

Učenici Jovanovi preko noći tajno su uzeli učiteljevo telo i sahranili ga u Sevastiji. Glava svetiteljeva zakopana je posebno na tajnom mestu. Kasnije je preneta u Jerusalim, a u vreme vizantijske carice Teodore čudotvorna Krstiteljeva glava preneta je u Carigrad.

Smrt svetog Jovana dogodila se pred Pashu, a praznovanje 11. septembra ustanovljeno je zbog toga što je tog dana osvećena crkva koju su podigli na njegovom grobu u Sevastiji car Konstantin i carica Jelena.

U narodu ovaj praznik ima dugu tradiciju i spada u grupu velikih praznika koji se posebno poštuju. Crkva propisuje strogi post i uzdržavanje, a narodni običajni kalendar zabranjuje i svu crvenu hranu jer podseća na boju prolivene Krstiteljeve krvi.

U narodu se kaže i da je danas dobar dan za branje lekovitog bilja. U mnogim mestima održavaju se vašari.

IZVOR :REPUBLIKA

131903_sv-jovan_f.jpg?1599762664

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: