SRAMOTNO - Kako borci protiv korupcije zapošljavaju svoju djecu?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Tužilaštvo BiH raspisalo je mnogo konkursa za prijem pripravnika, ali jedan raspisan davne 2010. godine tačnije 21.05.2010, zanimljiv je jer se uz njega vezuje početak rada pripravnika volontera Lorisa Gutića sina novinara portala Žurnal Amarilda Gutića, "osvjedočenog borca protiv korupcije i kriminala u svim sferama društva u BiH".

Konkurs koji je raspisan od strane Tužilaštva BiH 21.05.2010. objavljen je i u Dnevnom avazu, a upućeni u ove tokove kažu da se na taj i na svaki nkonkurs prijavi veliki broj diplomiranih pravnika na pozicije pripravnika.

Ovim konkursom popunjavano je i traženo pet pripravnika sa završenim pravnim fakultetom.

Јedan od prijavljenih kandidata bio je i Loris Gutić sin novinara Amarilda Gutića tada zaposlenog na FTV BiH, bliskog prijatelja novinara Avde Avdića koji je tada radio na FTV praveći piloge za emisiju "60 minuta", a koji su i danas profesionalno povezani kroz portal Žurnal.

Loris Gutić sin novinara Amarilda Gutića nije prošao u konkursne procedure o čemu je i obaviješten dopisom Tužilaštva BiH od 07.09.2010. godine u kojem su navedena imena pet kandidata koji su primljeni po konkursu na radna mjesta pripravnika koji broj pripravnika je tražen konkursom.

Dopisom je dato uputstvo o mogućnosti izjavljivanja prigovora na odluku o prijemu ovih pet kandidata.

O prijemu zahtjeva od strane kandidata Lorisa Gutića svjedoči i povratnica sa pečatom pošte u Zenici i datumom prijema.

Ipak, bez obzira na unapred iznesene činjenice Loris Gutić bez raspisivanja dodatnog konkursa primljen je u Tužilaštvo BiH kao šesti pripravnik - volonter (obaveza raspisivanja konkursa postoji i za prijem volontera i ta je obaveza postojala i tada) i potpisuje ugovor o volonterskom radu dana 04.10.2010., mjesec dana nakon što je obaviješten da nije primljen po konkursu.

U preambuli ugovora stoji da se isti prima po konkursu od 21.05.2010. godine na period od 24 mjeseca iako po Zakonu o radu u institucijama BiH koji se takođe spominje u preambuli ugovora pripravnički staž ( i volonterski) u institucijama BiH može trajati samo godinu dana (čl.54 i 55 ).

Nekako upravo u to vrijeme počinje, od strane prijatelja Lorisovog oca novinara Avde Avdića i ostalih novinara na FTV, hajka na pravosuđe kroz emisiju FTV "60 minuta" koja će završiti sredinom 2011 g. suspenzijom pokojnog Milorada Barašina tadašnjeg glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Do tada, glavni tužilac sve do zapošljavanja Lorisa Gutića biva rado viđen gost na FTV, hvaljen i uvažavan o čemu svjedoče brojne emisije.

Zlobnici na ovakav način prijem na posao mladog Gutića vezuju upravo za ove emisije i njene sadržaje vezane za pravosuđe i kupovinu naklonosti prema glavnom tužiocu, te obećanje da se on i Tužilaštvo BiH neće dirati u ovim emisijama.

Ipak, sva naklonost prestaje zapošljavanjem mladog Gutića kojeg, prema izvorima bliskim Tužilaštvu BiH i nakon neprimjerenih pisanja i komentara koji nisu dozvoljeni uposlenicima volonterima, se nije moglo otpustiti jer ga je štitio potpisani navedeni ugovor koji nikako nije smio ugledati svjetlo dana.

Obzirom da je tadašnji glavni tužilac završio, a čega nije bio ni svjestan, svoj zadatak – zapošljavanje sina čestitog, beskompromisnog borca protiv korupcije (naravno svih drugih, osim njega samog) postaje kriminalizovan upravo od strane novinara FTV i smjenjen sa dužnosti glavnog tužioca.

Tako se to radi, sve pošteno pa ko koga prevari, po principu "dršte lopova i svi drugi su korumpirani osim mene i mog sina volontera".

(Ana Kvesić / sirokiBrijeg.info)

Izvor: opcija.net

Tužilaštvo BiH - Foto: klix.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: