Srbi su etnički očišćeni iz Federacije BiH, povratak gotovo da ne postoji
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-USvakodnevno slušamo i gledamo reportaže i izvještaje o tome kako su ugroženi muslimani povratnici u Republici Srpskoj, kako se organizuju i planiraju napadi na iste  te kako je život povratnika težak itd...

Šta je sa prognanih Srba iz Federacije !?

Oni sa povratkom nemaju problema, jer povratka Srba U Federaciju gotovo da i nema, tako da ni problemi bilo koje vrste nisu prisutni.

FEDERACIJA BiH NEĆE DA MENjA ZAKON: Srbi ostaju bez kuća i zemljišta |  Novosti.rs

Pored činjenice da se svaka vrsta povratka Srba u Federaciju onemogućava i ometa, ujedno sa tim procesom se nastavlja brutalan progon ljudi tako što im se oduzima i otima imovina kroz takozvanu harmonizaciju propisa gruntovnice i katastra . Imamo na stotine primjera brutalne otimačine imovine i o tome se glasno ćuti u Federaciji jer se sve radi svjesno i planski.

Srbi su u Federaciji BiH bezmalo, pa zanemarivi po brojnosti. Od predratnih oko pola miliona, koliko je Srba prema procjenama živjelo na prostoru današnje Federacije BiH, srpskog naroda sada je tamo desetostruko manje: svega 56.550 osoba, to jest tek 2,5 odsto, pokazao je to poslednji popis stanovništva iz 2013. godine.

U proteklom vremenskom periodu na sceni imamo sve učestalije slučajeve rušenja i uništenja spomenika i to sve u sredinama i selima  gdje su Srbi u Federaciji nekada bili većinsko stanovništvo. Dakle smetaju im i  spomenici podignuti u znak pomena i sjećanja preminulim licima. Takve morbidnosti danas imamo na Kosovu i Metohiji, gdje je matrica progona pa gotovo i ista kao u takozvanoj Federaciji Bosne i Hercegovine.

Oskrnavljena mnoga srpska groblja u Federaciji BiH

Na pravoslavnom groblju u Kovačićima srušeno osam spomenika - Glas Srpske

Donji Vakuf: Vandalizam na pravoslavnom groblju

Takva vrsta psihološkog pritiska ima za cilj da odvrati sve prognane ljude da ponovo grade i obnavljaju svoja porošuna ognjišta. 

Oslobođenje - Oštećeni spomenici i krstovi na pravoslavnom groblju u  Briješću

Dokaz da je progon Srba iz FBiH organizovan i planski, jesu činjenice da je ogroman broj srpskih kuća srušen i uništen još 1996. godine, dakle u vrmenskom periodu nakon prestanka rata i ratnih dejstava.

Svi raniji vapaji srpskih povratnika i apeli zvaničnika iz Republike Srpske upućivani vlastima Federacije BiH (FBiH) u Sarajevu da „proklamovanu multietičnost pokažu na djelu” nisu urodili uspjehom. U suprotnom, ne bi se ponovo negodovalo zbog teškog položaja preostalih Srba u tom entitetu.

Tekst: Marko Đurić

 
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:
GR
GR