SRPSKI ANALITIČAR: Puč u Kazahstanu je bio probni balon ali su Rusi odlično reagovali – NA REDU SU UKRAJINA I BiH
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Profesor geopolitike dr Srđan Perišić profesor kaže za “Novosti” da očigledno Amerikanci žele da otvore sukob u BiH i na Balkanu i na sve načine u to pokušavaju uvući srpski narod i Republiku Srpsku.

– Amerikanci mogu da potpale vatru sukoba u Ukrajini i BiH. I toga su svjesni. BiH i Uhkrajina su njihove glavne mete u Evropim, a koje trebaju poslužiti za obračun s aRusijom. Kazahstan je bio probni balon ali su Rusi odlično reagovali, kaže profesor Perišić.

Kada se govori o BiH, on ističe da je na terenu prisutna klasična zamjena teza gđe Amerikanci pokušavju predstaviti Republiku Srpsku kao remetilački faktor, dok se ignoriše ratna retorika Sarajeva, SDA i njihovih paravojnih jedinica koje marširaju kroz BiH.

Prema njegovimn riječima BiH se ne može posmatrati u lokalnom kontekstu več kao dio igre velikih sila na Balkanu i u Evropi.

– Baklan bi moga biti centar okršaja SAD i NATO, sa jedne strane i Rusije sa druge strane. Amerikanci su procijenili da ruski uticaj jača na Balaknu i pokušaće ga sprečiti. Plan je očiti da se pojačaju napadi na srpski narod i Republiku Srpsku.

Ono što nikako ne treba zaboraviti, a toga su i Amerikanci itekako svjesni, jeste da će Rusija braniti srpski narod u BiH i na Balkanu ukoliko SAD pokrene ratne akcije na ovom području a koje se prema sadašnjim poruka namjeravaju usmjeriti protiv Republike Srpske. Ovo je jasno i SAD i NATO, ističe Perišić.

On ističe da Vašington već dve decenije pokušava srušti Dejtonski sporazum i razvaliti BiH, a da se sada približavaju ovom cilju uz pomoć Sarajeva, a koje očigledno ne vidi da će među najvećim gubitnicima ukoliko s eraspakuje Dejton biti bošnjački narod.

– Nažalost u BiH može doći do sukoba jer je slična retorika kao ovih dana koju imamo iz Sarajeva bila i 1991 godine. Niko nije verovao tih godina da će doći do rata ali je došlo. I ratna retorika je tada pobjedila razum, a Vašington je i početkom devedestih podržao ratnihuškačku retoriku, poručio je profesor Perišić.

(novosti.rs)

 
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: