Srušen mit o namjeni Velikog kineskog zida
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Izraelski arheolozi su srušili mit po kojem je Kineski zid bio predviđen samo za zaštitu od naleta Mongola.

Prema zaključcima istraživača, dio građevine se koristio za kontrolu trgovačkih puteva i prikupljanje poreza, piše Phys.org.

Stručnjaci su prvi put unijeli na kartu Sjevernu liniju zida, dužine 740 kilometara koja se nalazi na teritoriji savremene Mongolije. Ovdje zid prolazi kroz dolinu, manje je visine i nalazi se pored puteva koji se nisu koristili u vojne svrhe. Prema riječima naučnika, to ukazuje da je Kineski zid ograničavao i kretanje civilnog stanovništa i stoke i olakšavao prikupljanje poreza, posebno u vrijeme hladnog perioda, kada su ljudi odvodili domaće životinje u toplije južne pašnjake.

Sjeverna linija ili Zid Čingis-kana je bio izgrađen između 11. i 13. vijeka. Izgradnja Kineskog zida počela je u trećem vijeku do naše ere i trajala do 1644. godine. Njena dužina iznosi više od 21.000 kilometara, što ga čini najvećim spomenikom arhitekture u istoriji čovječanstva. Debljina iznosi najmanje deset metara, zbog čega ga je teško primijetiti iz svemira.

Великая Китайская стена.

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

(Sputniknews.com)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

86.452012000