SRUŠILA MILOV ZAKON: Jedna od najboljih advokatica u Americi pokopala Zakon o slobodi vjeroispovijesti
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Više od pola godine traje nezadovoljstvo, kao i masovni protesti pravoslavnog življa zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, a ova bolna tema nije pala u zapećak ni tokom pandemije virusa korona i zabrane masovnih okupljanja.

Za zabrinute građane zakon je diskriminatorski, zbog povrede prava na vjersku slobodu i imovinu.

Ilijana Todorović, jedna od 15 najboljih inostranih advokata u SAD i nosilac tri mastera prava s najvišim počastima, riješila je da uradi pravnu analizu zakona, te pruži uvid u to da li postoji bilo šta problematično s njegovim odredbama. Cilj joj je, kaže, da pokuša pojasniti zakon “običnim ljudima”, predočiti pravne probleme, a građanima ostavlja slobodu da donesu svoje zaključke.

Čitajući zakon primjetila je mnoge nesuglasice. Gotovo da ne postoji nijedan član zakona, od njih 66, a da nema neku vrstu greške: od gramatičkih do kontradikcije s drugim zakonima Crne Gore i protivustavnih odredbi.

Član 62, na primjer, kaže da su “određeni verski objekti i zemljišta koje koriste vjerske zajednice u Crnoj Gori kulturna baština Crne Gore“, odnosno državna svojina. Pri tome, ova država već ima Zakon o državnoj imovini, dok u Ustavu jasno stoji da su vjerske zajednice odvojene od države.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti je tako loše napisan da, bez obzira koji scenario razmotrite, on krši ili neki drugi zakon Crne Gore ili sam Ustav. A to je problematično

Ilijana Todorović

Njena kompletna analiza Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, usvojenog 27. decembra 2019. u Crnoj Gori, objavljena je na Jutjubu.

Ilijana Todorović je rođena u Mrkonjić Gradu. Školovala se u Banjaluci, gdje je 2013. godine i završila pravo s visokim prosjekom. Nakon toga, ova talentovana djevojka odlazi na master studije prava u Americi, gdje za pet godina završava čak tri mastera: američko pravo, međunarodne pravne studije i evropsko-kontinentalno pravo, te tri državne advokature.

Todorovićeva je u Americi osvojila i sedam nagrada za pravnu ekselenciju (Law Excellence Awards), te napisala nekoliko pravnih članaka, koji su objavljeni u državnim pravnim novinama i u revizijama zakona.

Izvor: In4s.me Foto: Nicolas de Laureal

ljiljana-todorovic-foto-Nicolas-deLaureal.jpg

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: