ŠTA JE PROBLEM SA ZAPADNIM ORUŽJEM? Ruski vojni ekspert o zahtevima Kijeva i velikoj prepreci zbog koje je kontranapad nemoguć
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

SAVETNIK šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak na Tviteru je istakao da je "Ukrajini potreban paritet u teškom naoružanju kako bi pobedili ruske trupe.

ШТА ЈЕ ПРОБЛЕМ СА ЗАПАДНИМ ОРУЖЈЕМ? Руски војни експерт о захтевима Кијева и великој препреци због које је контранапад немогућ

Foto: Profimedia/Ilustracija/Jutjub/Mozgokratiя

 

Podoljak je istakao da je Kijevu potrebno 1.000 haubica kalibra 155 mm, 300 višecevnih raketnih bacača, 500 tenkova, 2.000 borbenih oklopnih vozila i 1.000 bespilotnih letelica.

Prema rečima savetnika ministra odbrane Ukrajine Jurija Saka, do danas je Kijev dobio 150 haubica kalibra 155 mm iz zemalja NATO-a. On je takođe rekao da je ukrajinskoj vojsci potrebno 100 jedinica višecevnih raketnih bacača za organizovanje kontraofanzive.

Te izjave smo čuli u gotovo isto vreme kada je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov u intervjuu za "Ekonomist" rekao da ukrajinska armija trpi velike gubitke, i posredno optužio zapadne saveznike da ne žele da pruže pomoć Kijevu u vidu teškog oružja.

Ruski vojni ekspert Boris Podoprigora smatra da Zapad može Kijevu da obezbedi traženo oružje, ali je malo verovatno da će to značajno uticati na tok ruske specijalne operacije u Ukrajini.

- Po mom mišljenju, Zapad može da im pošalje sovjetsko i staro oružje. Ali nisam siguran da će ukrajinska strana moći da se pripremi za kompetentnu upotrebu zapadnog naoružanja. Sumnjam da će zapadni specijalisti i tehničari doći u Ukrajinu. Ne govorim o plaćenicima, već o redovnim vojnim licima. Previše je rizično – a politička volja nema nikakve veze sa tim - rekao je on, piše RIA Fan.

 

Istovremeno, Podoprigora, koji je bio zamenik komandanta združene grupe na Severnom Kavkazu napominje da zalihe naoružanja sovjetske proizvodnje koje i dalje ostaju u skladištima u nekim evropskim zemljama ne možemo smatrati ozbiljnim jačanjem Oružanih snaga Ukrajine.

On tvrdi da, ako žele uspešno da rukuju zapadnim naoružanjem, ukrajinski vojnici moraju proći dužu obuku.

- Praktično svom sovjetskom oružju koje se nalazi u Nemačkoj, Poljskoj, Češkoj i nizu drugih zemalja, istekli su resursi 2015. godine. U ovoj situaciji postavlja se logističko pitanje - kako prebaciti sve to oružje u magacinima. Moguće je da će ovo oružje, čiji značajan deo, po mom mišljenju, više nije upotrebljiv, preneti u Ukrajinu. Postoji takva mogućnost.

On kaže da je problem sa zapadnim oružjem to što su ti sistemi mnogo složeniji od oružja sovjetske proizvodnje.

. To zahteva obuku osoblja. NATO standardi predviđaju obuku od 6 meseci do 1 godine. Kako je moguće pripremiti specijaliste za 2 meseca, čak i ako uzmemo u obzir da je on pohađao neke kurseve. Po mom mišljenju, to je nerealno. Čak i ako je neki ukrajinski komandant, bilo da je u pitanju artiljerac ili avijatičar, nije važno, pohađao neke kurseve i video ovo oružje, a da nije bio profesionalni prevodilac, on jednostavno neće razumeti šta je šta. Istovremeno, Zapad neće dati najsavremenije oružje. U najmanju ruku, Zapad mora biti potpuno siguran da ovo oružje neće pasti u naše ruke - naglašava ekspert.

 

Prema rečima Podoprigore, uprkos tome što su zemlje NATO-a organizovale kurseve obuke za Oružane snage Ukrajine, one nisu u mogućnosti da nadoknade gubitke koji su naneti ukrajinskoj vojsci.

- Mislim da će Zapad obučavati ukrajinske stručnjake, ali to će potrajati. Sklon sam da verujem da je to najmanje sedam meseci za one koji na Zapadu savladavaju šestomesečni program obuke i najmanje 1,5-2 godine za one koji idu na jednogodišnju obuku. Šta će se desiti u Ukrajini za to vreme – niko od nas ne može da kaže - zaključio je on.

izvor: novosti

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano