Šta se desi kada grmi na Svetog Iliju?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UVjernici danas slave ime sveca Ilije Gromovnika, a upravo se za ovaj praznik vezuju mnogobrojni običaji i vjerovanja.

Ognjena Marija, Ilija Gromovnik i Blaga Marija su ljetni svetitelji koje u narodu prate brojni običaji. Pripisivane su im moći, pa su ih ljudi rukovođeni strahom za svoje domaćinstvo i za svoje najmilije naročito poštovali. Opšte je vjerovanje da Ognjena Marija pali ognjem, a da Sveti Ilija bije gromom, na šta ukazuju i njihovi nazivi "Ognjena" i "Gromovnik".

Kada na Svetog Iliju pucaju gromovi narod kaže da se svetac bori sa đavolima, pa se ne valja krstiti da se đavo tada krije iza krsta. Narod kaže i da bi trebalo dobro gledati mjesto gdje grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

Prema narodnom vjerovanju, Ilija često zaboravi kada je njegov dan, pa svake godine pita svoju sestru Ognjenu Mariju, a ona ga slaže da je praznik već prošao da Ilija ne bi gromovima i munjama nanio mnogo štete. Zato se, kad grmi na ovaj dan kaže i: "Prisjetio se Ilija".

U narodu je čuvena i izreka da je "od Svetog Ilije sunce sve milije" zbog vjerovanja da od drugog avgusta, kada se slavi ovaj svetac, vrućine lagano prolaze.

Sveti Ilija se smatra zaštitnikom električara, kožara, vozača, terzija, grnčara, puškara, zlatara, taksista, vodeničara i autolimara. Na Svetog Iliju se nikako ne treba kupati u rijeci i tražiti osvježenje u njenim dubinama jer po predanju voda na ovaj dan čudnim šumom "doziva" svoje žrtve.

Takođe nije dobro ulaziti u vinograde. 

U zapadnoj Srbiji starije žene bi izlazile na današnji dan na prag kuće, iznosile bi sjekiru i uzdizale čuvarkuću jer su vjerovale da tako štite domaćinstvo od udara groma. 

ATV
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: