Šta su istražitelji SIPA-e uzeli od Solaka i Hodžića, aktera afere "Respirator"?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), izuzeli su u protekla dva dana, tokom pretresa prostorija Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i kompanije "Srebrena malina" orginalne ugovore o nabavci 100 respiratora iz Kine u BiH koji su plaćeni 10,5 miliona maraka.

Tokom pretresa, koji je trajao skoro pet sati, SIPA je izuzela i druge dokumente koji se odnose na zaključivanje posla između FUZC i "Srebrene maline" u vlasništvu TV voditelja Fikreta Hodžića. Zatražena je i pribavljena saglasnost Vlade FBiH o nabavci respiratora, ali i računi s bankama, preko kojih je obavljena transakcija, kao i odluke o tome ko je i kako izuzet od provedbi javne nabavke.

Nezvanično je potvrđeno da je izuzeta i dokumentacija koja se odnos na dobivanje dozvole za uvoz respiratora, koje je Hodžiću odobrila Agencije za lijekove.

U protekla tri dana, tužiocima su bile dostupne samo kopije.

Istražitelji SIPA-e iznose dokumentaciju

SIPA je prekjučer obavila i razgovor s Fahrudinom Solakom, direktorom Federalne uprave civilne zaštite, ali on, kao ni Hodžić, za sada nisu osumnjičeni.

Osim informativnog razgovora, oni nisu dali službene iskaze. To će desiti u narednom periodu u SIPA-i, dok Tužilaštvo pregleda sve papire.

Ova policijska agencija i dalje čeka dokumente iz Pekinga, ali i Crne Gore, jer se kao posrednik u kupovini pojavljuje jedna firma iz ove države, a bavi se uvozom medicinske opreme. Izuzeta je i sva orginalna dokumentacija i ugovor između "Srebrena maline" i posredničke kompanije.

Izvor: Dnevni Avaz

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: