STEFAN UNIĆ: SVET NEĆE BITI ISTI NAKON KORONA VIRUSA- IZUM PROTIV COVIDA-19 POSTOJI, SAMO GA TREBA OTKRITI I UPOTREBITI
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Piše: Stefan Unić

Epidemija korona virusa nije zadesila samo našu zemlju, već ceo svet. Pitanje je kako će mo živeti nakon ove epidemije, koliko će ona trajati, kakve će posledice ostaviti na nas i celu planetu, samo su neka od pitanja koja se stalno postavljaju. Rekao bih da je korona virus počeo neprimetno da uzima svoj mah, a da mu veliki deo svetske populacije nije pridodavao veliki značaj. Kako su podaci koji su nam dolazili iz Kine, Italije, bivali sve gori, uvidelo se da su mnogi tek tada shvatili ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo.

stefan unićPROMO

 

A šta se u međuvremenu dogodilo sa životnom sredinom?

Pandemija je uticala na godinu koja je trebalo da bude jako bitna za biodiverzitet. Novi programi zaštite prirodnog sveta trebalo bi da budu dogovoreni u oktobru. Iako može da izgleda čudno, virus korona  je uspeo da nam omogući da prethodnih dana vidimo slike koje pokazuju da je virus imao i pozitivan uticaj na prirodu-prenosi bbc.

zivotna sredinaPROMO

 

 

A šta nam se dešava sa vazduhom, odgovor pokazuju dve studije iz sveta?

 

Doktorka Marija Neira iz Svetske zdravstvene organizacije (SZO) rekla je za BBC Njuz da bi zemlje sa visokim stepenom zagađenosti vazduha, većinom u Latinskoj Americi, Africi i Aziji, trebalo da intenziviraju pripreme.

Oni sa hroničnim stanjima povezanim sa zagađenjem vazduha zapatili su teške slučajeve Kovida-19 u zemljama sa visokim nivoom zagađenja.

Ali zdravstveni radnici kažu da je suviše rano da bi se dokazalo da postoji direktna veza.

-„Napravićemo mapu najzagađenijih gradova na osnovu naše baze podataka da bismo pružili podršku nacionalnim vladama u ovim regionima kako bi one mogle u skladu sa tim da pripreme planove za odgovor na epidemiju", rekla je doktorka Neira. Jedna druga studija, sa Univerziteta u Sijeni, u Italiji, i sa Univerzitetu u Arhusu, u Danskoj, pokazuje da postoji moguća veza između visokog nivoa zagađenja vazduha i smrti od Kovida-19 u severnoj Italiji.

Regioni Lombardije i Emilija-Romanje imali su stopu smrtnosti od oko 12 odsto, u poređenju sa 4,5 odsto u ostatku Italije.

Studija, objavljena u časopisu Sajens dajrekt, kaže: „Visoki stepen zagađenja u severnoj Italiji treba smatrati jednim od dodatnih faktora koji su uticali na visoku stopu smrtnosti u tom kraju."

 

Korona virus je inspirisala mnoge naučnike da krenu u istraživanje i pronalaženje izuma protiv korona virusa. Postoje puno neobičnih izuma, a ja ću vam danas predstaviti samo nekoliko koji su privukli veliku pažnju javnosti. Grupa srpskih stručnjaka konstruisala je potpuno novi uređaj koji sprečava širenje koronavirusa i ostalih virusa kroz klimatizacione i ventilacione sisteme i tako smanjuje rizik da se zaraza prenese na ovaj način.

 

Nedavno se pojavio i Izum u Srbiji za uništavanje Kovida 19 koji je osmislio inženjer Milan Zrnić, jedan od članova izumiteljskog tima, on je  za Sputnjik rekao da se ova tehnologija bazira na sistemu koji se primenjuje već pola veka – na UVC zračenju. On objašnjava da je ovo zračenje deo spektra koji do nas dolazi od sunca, pa je jasno da može da bude i opasno, kao kada nas od njega ne štiti ozonski omotač, pa izgorimo.

 

Međutim, pravi izum protiv COVIDA -19 još uvek nije pronađen, on postoji, samo ga vremenom treba pronađi, I treba ga osmisliti tako da se taj izum može koristiti I nakon prestanka korona virusa. Mnogi svetski naučnici rade na tome, I mislim da će uspeti da u što krećem vremenu dobiju novi izum koji će za ceo svet biti značajan.

 

Kao što sam rekao svet neće biti isti nakon korona virusa.

Pandemija korona virusa nije prirodna katastrofa već ishodište koncepta poljoprivrede kome je podređena dobrobit životinja i ljudi, ocenjuje u magazinu "Social Europe" Mihal (Michal) Rotem, doktorantkinja na Univerzitetu u Tel Avivu.

Mnogi stručnjaci upozoravaju da je ova pandemija izazvana ljudskim ponašanjem. Dobri poznavaoci prilika u Kini navode da se treba prisetiti situacije 1970. godine u ovoj zemlji, kada je od gladi preminulo više od 36 miliona ljudi.

Stefan UnićStefan Unić: Svet nakon korone, neće biti isti!

 

Kad korona virus prođe, svet više neće biti isti

Svet kakav smo poznavali na kraju 2019. već početkom 2020. više ne postoji

Moramo da naučimo da živimo sa koronom, sada da li će ona brzo nestati ili ne, pitanje je sada?

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

Stefan Unić, maš. ing. rođen 21. januara 1998. godine u Kruševcu. Živi i radi u Kruševcu, u Rasinskom okrugu.