STRAHUJU OD NOVOG POTEZA PUTINA?! Bajden nagomilava trupe na samoj GRANICI sa Rusijom, SPREMA SE NEŠTO VELIKO
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

SAD planiraju da zadrže 100.000 vojnika u istočnoj Evropi, potencijalno čak i da povećaju broj ako uoče pretnju od Rusije za NATO ili njegove dve nove potencijalne članice, Švedsku i Finsku, izjavilo je nekoliko zvaničnika za CNN u petak, preno je RT.

Ako NATO izvede više vojnih vežbi u toj oblasti ili se promeni “bezbednosno okruženje”, SAD bi mogle da dovedu još više trupa ili čak da izgrade više vojnih baza u regionu, rekli su zvaničnici. Planovi se navodno razmatraju nakon sastanka vojnih čelnika NATO-a u četvrtak u Briselu, a biće predstavljeni na sastanku ministara odbrane alijanse sledećeg meseca. Lideri zemalja NATO-a će se sastati u Madridu krajem juna.

Dok su Švedska i Finska podnele zahtev za pridruživanje NATO-u, SAD nisu odlučile da angažuju dodatne trupe za svoju odbranu, iako bi svako kretanje oružja od strane Rusije, koja je obećala da će odgovoriti na pristupanje obe zemlje transatlantskom savezu, moglo dovesti do daljeg raspoređivanja. Međutim, neke zemlje NATO-a pristale su da pruže podršku van zvanične strukture bloka dok se njihove prijave obrađuju, preneli su strani mediji.

SAD su povećale broj svojih trupa u Evropi na 100.000 u martu. Većina trupa stacionirana je u Poljskoj i Nemačkoj, a zatim u Italiji i Velikoj Britaniji. Baltičke države pozvale su na još veće prisustvo trupa u regionu dok se sukob u Ukrajini nastavlja.

Pre početka rata u Ukrajini, SAD su imale oko 60.000 vojnika stacioniranih u Evropi. Iako u Ukrajini zvanično nema američkih trupa, Vašington je Kijevu poslao milijarde dolara vojne pomoći.

izvor: (srbijadanas.com)

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano