STRAVIČNI POKOLJ SRBA NA BOŽIĆ! Najmljađa žrtva u Kravicama IMALA 4 GODINE, nepokretnu baka Maru posle mučenja ŽIVU ZAPALILI
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Masakr u selu Kravica jedan je od najbrutalnijih zločina nad srpskim stanovništvom u Podrinju. Posebno jer je pokolj počinjen na najveći pravoslavni praznik Božić.

Najmlađa žrtva muslimanskog terora bio je četvorogodišnji Vladimir Gajić koji je poginuo tokom izbeglištva 1993. u Bratuncu, dok je najstarija bila nepokretna starica Mara Božić, stara 89 godina. Stradalo je 162. Srba iz ovog mesta i susednih zaselaka u odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih su njih 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice na pravoslavni Božić, 7. januara 1993. godine.

 

U Bratuncu, kraj Srebrenice stradalo je 69 srpskih civila i vojnika, koje su ubile muslimanske snage pod komandom Nasera Orića na Petrovdan 1992. Tokom leta iste godine Srbi i Muslimani borili su se i u oblasti Kravice i Ježestica, nadomak Bratunca.

Veliki pokolj u srpskom selu Kravice, i to drugi po redu, odigrao se na Božić 7. januara 1993, kada su muslimanske snage tadašnje vojske BiH, takođe predvođene Orićem, napale selo koje je branila seoska straža. Poginulo je 49 ljudi, od kojih su neki upravo napuštali crkvu posle božićne službe. Među ubijenima bilo je i staraca i dece.

Naser Orić FOTO: PROFIMEDIA

Masakr u selu Kravica na Božić 7. januara 1993.

Žrtve masakra su osim pripadnika seoske straže bili i deca i starci. Najmlađa žrtva, Vladimir Gajić, je imao samo četiri godine a Novica Bogićević četrnaest. Najstarija žrtva masakra bila je nepokretna starica Mara Božić, stara 89 godina koju su zlostavljali pa živu zapalili muslimanski vojnici a tada je ubijen i njen sin.

U svojoj kući su mučeni pa zapaljeni i Negosav (80) i njegova nepokretna supruga Krstina Erić (81), dok je starici Ljubici Obačkić (75) pucano u njedra i grudi dok se vraćala sa jutarnje liturgije u seoskoj crkvi.

Nepokretnu Tankosavu Stevanović (55) su muslimanski vojnici zarobili i zlostavljali pa okrutno ubili hladnim oružjem. Patolog je konstatovao najmanje 17 ubodnih rana

U svojoj kući je zlostavljana i Nevenka Đukanović (45) kojoj su prema nekim pričama Orićevi vojnici odsekli glavu, međutim, ni njeno kao ni telo njene rođake Vidosave Trišić još nisu nađena i one se vode kao nestala lica.

Telo Radmile Lukić nađeno je sa više ubodnih i prostrelnih rana u dvorištu, a među žrtvama su bili i Vladimir Stojanović od 78, Drago Lazić od 80, Vaso Nikolić od 75, Risto Popović 73, Milo Jokić od 66, Boško Đukanović 65, Vaso Nikolić od 65 godina.

Spaljeno 690 kuća

Ranjenih je bilo 82, dok je tokom celog rata Kravica izgubila 158 meštana. Spaljeno je 690 kuća i pomoćnih objekata, crkva je sravnjena sa zemljom a groblja su uništena i grobovi prekopani.

U martu 1993. Vojska Republike Srpske je započela kontraofanzivu i nakon 70 dana ponovo zauzela Kravicu. Tek tada su meštani sela Kravice na bratunačkom groblju mogli da sahrane svoje mrtve.

O ovom zločinačkom poduhvatu pevao je Sadik Hasanović iz Srebrenika koji se takmiči u "Zvezdama granda". Sadik sa svojim ocem ima bend "Sateliti" koji peva o klanju Srba po Bratuncu, simpatizeri su i prijatelji sa krvnikom Naserom Orićem o kojem često pevaju i veličaju njegov lik i delo!

Za krvavi zločin i masakr nad Srbima u Kravici niko nikada nije odgovarao.

Kurir.rs/Alo

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: