Stručnjaci pronašli moguće nove simptome virusa COVID-19
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Zanimljivu vijest objavio je američki medij "The New York Post", saopštivši šta su španski stručnjaci, koji se bave istraživanjem koronavirusa, izjavili o mogućim novim simptomima COVIDa-19.

Ti su simptomi, objavljeni u službenom izvještaju španskog nadležnog medicinskog tijela pod nazivom „Registro de casos compatibles COVID-19“ koje možete pogledati na ovom linku.

Radi se o simptomima koronavirusa koji se javljaju u obliku mrlja na nogama (stopala, pete i prsti). Pozitivne analize na COVID-19 s „neočekivanim“ mrljama primijećene su kod djece i omladine. U Italiji se kod svakog 5. pacijenta hospitalizovanog u tamošnjim bolnicama pojavljuju slični dermatološki problemi. Međutim, za konačne zaključke je još preran,o jer je prošlo premalo vremena. Ali doktori svejedno poručuju svojim kolegama ali i „običnim“ ljudima obraćanje požnje na mrlje na nogama, kao moguće rane simptome zaraze koronavirusom.

Tako je Međunarodna federacija ortopeda, na primjer, obratila požnju na sljedeći slučaj: 13-ogodišnji dječak požalio se na mrlje na stopalima. Doktorima se najprije činilo da ga je ugrizao pauk, ali su se nakon toga dječaku pojavili simptomi koronavirusa.

Ukoliko se tokom daljnjeg praćenja uspije potvrditi da se ovdje radi o kliničkom znaku COVIDa-19, isti će se moći koristiti za pronalazak djece s infekcijom u njenoj početnoj fazi, koja mogu zaraziti druge osobe, navode stručnjaci.

Bez obzira koliko zastrašujuće bile mrlje na stopalima, temperatura i drugi znakovi koronavirusa, bez ikakvih simptoma bilo bi gore nego s njima, navode stručnjaci. Jer COVID-19 se širi brzo i pacijent koji se uopšte ne žali može vrlo brzo završiti na reanimaciji ili respiratoru.

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: