Studiraj gospodski - sa stipendijom!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

 

Broj mladih koji nisu u mogućnosti da obezbijede finansijska sredstva za svoje školovanje raste iz godine u godinu. Univerziteti i fakulteti su posjljednjih godina znatno povećali cijene studiranja. Na primjer, redovan samofinansirajući student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu za jednu akademsku godinu moraće da plati školarinu u iznosu od 1000 KM, a vanredan student Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, platiće godišnju školarinu po cijeni od 1.500 KM. Naime, prema istraživanju Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine od 30. maja/svibnja 2019. godine, u školskoj 2018/2019. godini je upisano 3,6% studenata manje nego u školskoj 2017/2018. godini. Jedan od razloga za manji broj studenata u pomenutoj školskoj godini je zasigurno i nedostatak sredstava potrebnih za školovanje. Sve više mladih individualno, ili udruženi u studentske ili omladinske organizacije, kreću u potragu za povoljnim stipendijama koje bi odgovarale njihovim potrebama.

           

 

Stipendija

Studentska stipendija je finansijska pomoć koja se dodjeljuje studentima za potrebe njihog obrazovanja. Dodjeljuje se na osnovu prethodno artikulisanih uslova (prosjek ocjena, socijalni status, određena starosna dob itd), a može biti potpuna ili djelimična. Potpuna stipendija pokriva sve troškove smještaja, ličnih troškova, školarine i dr, a djelimična stipendija pokriva jedan ili više od navedenih troškova.

            Stipendija je u mnogome značajna zbog otvaranja mogućnosti obrazovanja I stručnog usavršavanja onima koji to žele i koji su to zaslužili, a nisu u mogućnosti da u potpunosti pokriju sve troškove svog školovanja, tj. onima kojima su potrebna dodatna finansijska sredstva. S obzirom na to da u svakom slučaju povećavaju mladima mogućnost visokoškolskog obrazovanja, definitivno služi i demokratizaciji samog obrazovanja.

 

            Kako?

            Odgovori na pitanja Kako aplicirati za stipendiju? Kako napisati biografiju? Kako se zahvaliti stipenditoru? itd. kao i najveću online ponudu konkursa za stipendiranje studenata državljana BiH se mogu pronaći na web stranici www.stipendije.ba, osnovanu od strane udruženja “SpajaLica”, a odmah potom je stranica www.stipendije.info. Međutim, ukoliko se odlučite za studiranje van granica BiH, u mnogome vam može pomoći i web stranica www.studiraj.eu.

Stipendije za studiranje u BiH

            Do stipendija za studiranje u Bosni i Hercegovini je najlakše doći putem obraćanja, odnosno, apliciranja državnim institucijama. Najpoznatije državne stipendije su stipendija Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, stipendija Ministarstva prosvjete i kulture RS, te stipendije kantonalnih ministarstava obrazovanja. Pored toga, za državnu stipendiju u Republici Srpskoj se može aplicirati Ministarstvu nauke i tehnologije RS i fondaciji dr Milan Jelić. Na nivou lokalnih zajednica, stipendiju je moguće pronaći u skoro svakoj bh. opštini.

            Razvijene evropske i svjetske zemlje bh. studentima nude svoju finansijsku pomoć čak i ako pored ponuda za školovanje u inostranstvu odluče da studiranje nastave u BiH. Veliki broj inostranih fondacija, a i zvaničnih država (preko svojih ambasada) daje studentima jednokratne ili dugoročne stipendije ovog tipa. Neke od fondacija su i Heinrich Boll Stifung, Konrad Adenauer, UniCredit&Universities i dr.

            Razmjene studenata i studiranje u inostranstvu

Razmjene studenata je najbolje I najjednostavnije objasniti kao djelimične stipendije za djelimične studije. Zahtijevaju daleko lakše uslove za prijem, tako da vam je, prema iskustvima pojedinih stipendista, za razmjenu dovoljan prosjek ocjena 7-8. Razmjena studenata je nevjerovatna prilika koju niti jedan bh. student ne bi trebalo da propusti. Razmjena studenata omogućuje:

1.      Odlazak u stranu zemlju po izboru na par mjeseci ili godinu dana

2.      Kompletan boravak plaćen od strane stipenditora, uključujući I putne troškove

3.      Mogućnost usavršavanja na najprestižnijim fakultetima

4.      Mogućnost direktnog upoznavanja zemlje i učenja jezika

5.      Sasvim novu priliku za putovanje

Što se tiče studiranja u inostranstvu, ponuda je možda i najbogatija. Naime, ambasade većine svjetskih država su otvorene za međunarodno studiranje I nude razne stipendijske konkurse. Većina ambasada, npr. ambasada Republike Češke u Sarajevu, nude konkurse koji su više nego prihvatljivi za bh. omladinu. Godinu dana besplatnog učenja jezika države na čiji konkurs odlučite da se javite, kompletni troškovi smještaja i hrane, sve školske finansijske obaveze, vannastavne aktivnosti, pa čak i lični džeparac spadaju u ponudu konkursa ambasada za međunarodno studiranje.

Evo nekoliko korisnih programa i web stranica na kojima se možete dodatno informisati o mogućnosti međunarodnog studiranja:

·         Erasmus Mundus

·         Njemačka služba za akademsku razmjenu (DAAD)

·         Join EU-SEE http://www.joineuseepenta.eu/

·         Visegrad Fund  http://visegradfund.org/

·         EUROWEB+

·         STUDIRAJeu www.studiraj.eu

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano