Sud u Moskvi zaplijenio imovinu Googlea
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Sud u Moskvi zaplijenio je imovinu i zamrznuo bankovne račune ruske podružnice Googlea kao garanciju protiv moguće sudske odluke u vezi sa tužbom koju je protiv američkog tehnološkog giganta podnijela podružnica holdinga Gazprom-Media.

Arbitražni sud u Moskvi izvijestio je 26. aprila da je šest dana ranije donio odluku o preuzimanju Googleove imovine, čija je vrijednost oko 6,6 miliona dolara.

Podružnica kompanije Gazprom-Media, GPM Entertainment TV, tuži Google zbog odbijanja da joj omogući pristup njenom kanalu na YouTubeu. Traži i finansijsku nadoknadu za štetu i želi ponovni pristup YouTube kanalu.

U tužbi se takođe navode imena Google Ireland Ltd, Google LLC i Google Commerce Ltd.

Početkom marta, nekoliko dana nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. februara, Google je blokirao YouTube kanale nekoliko ruskih državnih medija u Evropi i isključio program monetizacije za ruske blogere, uključujući pakete YouTube Premium i YouTube Music.

Googleov predsjednik za globalne poslove Kent Walker rekao je u objavi na blogu u vrijeme kada su kanali blokirani, da "u ovoj izvanrednoj krizi poduzimamo vanredne mjere kako bismo zaustavili širenje dezinformacija i poremetili kampanje dezinformacija na internetu".

YouTube kanali GPM Entertainment TV-a, TNT i NTV, takođe su u to vrijeme bili blokirani.

Izvor: Ruski servis Radija Slobodna Evropa

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano