Sutlijaš - Skromno jelo za kojim su Francuzi poludjeli u karantinu
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Sutlijaš, koji nas mnoge podsjeća na školske dane, u Francuskoj se tokom karantina vratio na stolove. Trend su oživjeli vrhunski restoranski šefovi vrativši se jelima iz djetinjstva kako bi vratili uspomenu na bezbrižnost i pružili utjehu u nesigurnim vremenima.

Osim sutlijaša, najpopularniji recepti u Francuskoj su proteklih mjeseci bili oni za palačinke, kolač od jogurta i kekse s maslacem – madeleines.

Fotografije i recepte za ta skromna jela na društvenim mrežama dijelili su i vrhunsku šefovi bez obzira na Michelinove zvjezdice u njihovim CV-jevima.

Pariski šef Stéphane Jégo iz restorana "Chez L’Ami Jean" uspio je od svoje riže na mlijeku napraviti jedno od najpopularnijih jela na meniju.

"Čak i da želim, ne mogu je maknuti s jelovnika. Ludo je, ljudi me zaustavljaju na cesti i ispituju o tom jelu. Meni to vrijedi više od zvijezda na nebu, jer sam dotaknuo ljude svojom hranom", kaže šef za BBC.

Tokom karantina, Stéphane je skuhao 200 litara sutlijaša za gladne Parižane, a oni su ga revno odnosili i uživali kod kuće.

Recept

Za svoj specijalitet šef najprije zagrije vaniliju u mlijeku, zatim dodaje rižu kratkog zrna, koju kuha 40 minuta na laganoj vatri. Kad je riža dovoljno mekana da se razdvaja pod prstima, dodaje šećer i kuha još 15 minuta. Nakon što se riža ohladi, šef umiješa tučeno vrhnje te posipa jelo karamelom s orašastim plodovima. Bez obzira na veličinu porcije, Parižani se ne mogu zasititi tog jela, koje vraća osmijeh na lice. 

(SB)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: