SVAKOM PRAVOM HRIŠĆANINU ĆE SE OSTVARITI NAJVEĆA ŽELJA: Danas se obeležava dan Svetog Avtonoma
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan Svetog sveštenomučenika Avtonoma.

Sveti sveštenomučenik Avtonom živeo je i propovedao hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije zapovedio veliki progon hrišćana. Tada se povukao u Vitiniju Azijsku, u mesto zvano Soreos. Predanje kaže da je tu mnoge preveo u hrišćanstvo, i sagradio crkvu Svetog Arhangela Mihaila.

Avtonom je tako stekao i mnogo neprijatelja. Zabeleženo je da je grupa neznabožaca jednog dana upala u crkvu Svetog Arhangela Mihaila za vreme službe koju je Avtonom vršio i ubili svetitelja na oltaru zajedno sa svim vernicima koji su se tu zatekli.

 
 

Ipak, priča o ovom svetitelju ne završava se tu. U vreme cara Konstantina na njegovom grobu podignut je hram. Legenda kaže da se na tačno dva veka od smrti Sveti Avtonom javio u snu jednom vojniku zapovedivši mu da iskopa njegove mošti. Nakon što je ovaj to poslušao svi okupljeni su mogli da se uvere da su zemni ostaci svetitelja netaknuti, a u danima koji su usledili mnogi su bolesnici ozdraviše samo što su dodirnuli mošti Svetog Avtonoma. Tako Bog proslavi onoga koji Njega proslavljaše dok življaše u telu.

Zato se i danas veruje da molitva Svetom sveštenomučeniku Avtonomu donosi zdravlje i napradak svakoj porodici… a ima li većeg dara.

 

Izvor: srbija danas

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: