Švicarska vlada pomaže nogometu i hokeju sa 332,5 miliona eura, ali uz jedan uslov
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Švicarska vlada je odlučila s 350 miliona franaka (oko 332,5 miliona eura) pomoći profesionalne nogometne i hokejaške lige, uz uslov da se taj novac ne troši na plaće igrača s visokim primanjima.

Još se ne zna hoće li biti nastavka prvenstva

Vodstvo Švicarske nogometne lige još uvijek nije odlučilo hoće li biti nastavka prvenstva prekinutog početkom marta pandemijom koju je izazvalo širenje koronavirusa. Takmičenje hokejaša na ledu je otkazano, kao i Svjetsko prvenstvo elitne grupe u ovom sportu, kojem je Švicarska ove godine trebala biti domaćin.

“Ugroženi su temelji švicarskog sportskog sistema posljedicama koje je izazvala pandemija, kao što su kolaps u prodaji godišnjih i ostalih ulaznica, otkazivanje velikih i manjih sportskih takmičenja te otkazivanje sponzorskih ugovora”, stoji u saopćenju švicarske vlade.

Sport pogođen COVIDOM-19

“Iskustva prethodnih ekonomskih i finansijskih kriza nam pokazuju da je sport više i trajnije pogođen krizama nego što je to slučaj s ekonomijom.”

Novac će klubovima biti isplaćen u formi zajmova, ali “federalni zajmovi ne smiju biti korišteni za finansiranje iznadprosječnih plaća”.

Vlada je stavila na raspolaganje još 150 miliona franaka za druge sportove i rekreaciju.

Net.hr

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: