Svijetli vam ‘Check engine‘ lampica za provjeru motora? Nemojte je zanemariti, evo što učiniti
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Najbolje je u servisu provjeriti u čemu je problem i popraviti automobil kako ne bi došlo do vrlo skupih dodatnih kvarova

Žuta lampica za provjeru motora samo je jedna od brojnih signalnih lampica na ploči s instrumentima, no njena važnost je vrlo velika i ignorišete li je može doći do ozbiljnog kvara na automobilu.

Što učiniti kad se upali?

Simbol u obliku bloka motora trebali biste vidjeti samo prilikom uključivanja automobila kada sve lampice zasvijetle. Upali li se ona tokom vožnje shvatite je vrlo ozbiljno. Najbolje bi bilo što prije otići do servisa u kojem će se napraviti dijagnostika automobila i saznati razlog za upaljenu lampicu. Lampica “Check engine” ne označava kvar ili problem zbog kojeg biste odmah morali zaustaviti vozilo, slobodno nastavite vožnju, no što prije posjetite servis.

Ipak, u kombinaciji s paljenjem ove lampice može se dogoditi da automobil uđe u takozvani “Safe mode” način rada sa smanjenom snagom i brzinom kako bi se spriječila oštećenja na pogonskom sklopu. U tom slučaju uputite se u servis odmah jer nije nimalo ugodno voziti s automobil s minimalnom snagom na raspolaganju.

Ignorišete li lampicu za kontrolu motora duže vrijeme može doći do ozbiljnih kvarova, a najčešći su ti kvarovi na katalizatoru.

Lampica ne svijetli već treperi, što je to?

Za razliku od situacije kad lampica konstantno svijetli, treperenje “Check engine” simbola znači ozbiljniji problem koji može značiti mogućnost neposredne opasnosti za motor. To je znak da se odmah uputite u servis, a preporučljivo je da automobil, iako nije ušao u “Safe mode” način rada vozite što je nježnije moguće.

Koji su najčešći razlozi za paljenje lampice kontrole motora?

Ova lampica može se upaliti radi raznovrsnih razloga i često je slučaj da se ne radi o nekom ozbiljnom problemu koji bi zahtijevao skupi popravak. Ona može označavati probleme s mnogim dijelovima motora te usisnog i ispušnog sistema, poput zaklopka na usisu, senzora za mjerenje protoka vazduha, lambda sonde...

Često su razlozi za njeno paljenje napuknute cijevi na usisu i ispuhu motora. Da bi se saznao tačan razlog paljenja lampice nužno je automobil priključiti na uređaj za dijagnostiku pomoću kojeg će se u većini slučajeva odmah saznati što je uzrok za upozorenje.

Koliko košta dijagnostika motora?

Dijagnostiku motora ćete ovisno o servisu uglavnom platiti između 20 i 75 eura. Čitav proces traje manje od pola sata i u većini servisa će vam to napraviti odmah, bez potrebe da dogovarate poseban termin. Dijagnostiku motora možete napraviti i sami ako posjedujete vlastiti uređaj. Oni su lako dostupni u slobodnoj prodaji. Pri kupovini morate paziti da odaberete model koji je kompatibilan s vašim automobilom.

Velika većina automobila koji su danas na cestama kompatibilna je s OBD 2 uređajima za dijagnostiku pomoću kojih se mogu saznati najvažniji podaci. Za detaljnije podatke kod nekih je proizvođača nužan specijalni uređaj koji je kompatibilan s njihovim autima. VW na primjer tu koristi VCDS sustav. Uređaji za dijagnostiku dostupni su i kao aplikacije za mobilni telefon u kombinaciji s Bluetooth adapterom koji se priključi na automobil, a neke od njih su vrlo napredne i detaljne, ali ne i besplatne.

Generalno gledano, neće škoditi ako sami napravite dijagnostiku motora, no pomoću toga najčešće nećete saznati što konkretno treba popraviti. Za tako nešto potrebno je dodatno znanje ili istraživanje. Protumačiti dojave o greškama koje izbacuje sistem za dijagnostiku laicima će najčešće biti prilično teško.

Smije li se lampica jednostavno ugasiti?

Lampicu je pomoću OBD2 dijagnostike moguće ugasiti i “majstori iz susjedne garaže” nerijetko tako pokušavaju riješiti problem kad im razlog paljenja lampice nije potpuno jasan. Često to rade i na zahtjev samih vlasnika vozila koje lampica jednostavno živcira. I zaista, u nekim rijetkim slučajevima lampica se može upaliti bez pravog razloga i nakon gašenja se više neće paliti.

No u većini slučajeva lampica za provjeru motora opet će se upaliti nakon što malo provozate automobil, odnosno nakon što sistem kontrole vozila ponovo prepozna problem. Zato je mnogo bolje u servisu provjeriti u čemu je problem i popraviti automobil kako ne bi došlo do vrlo skupih dodatnih kvarova.

Jutarnji

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: