TAJNA TITOVE NAJVEĆE LJUBAVI
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Mlada SKOJ-evka Davorjanka Paunović upoznala je Josipa Broza Tita u Zagrebu početkom 2. svjetskog rata dok je on bio u vezi s Hertom Haas. Hertha je bila zarobljena. Davorjanka je bila lijepa studentica Filozofskog fakulteta u Beogradu. Odijevala se moderno i izazovno, a voljela je nositi i krzno.

 

Navodno je baš ona odabrana za Titovog osobnog kurira i pratioca u svibnju 1941. godine, kada ga je dopratila iz Zagreba prilikom njegovog konačnog prelaska u Beograd, odakle je te jeseni i otišao u partizane.

 

 Upoznali su se u zagrebačkom hotelu Esplanade. 

Titu se svidjela na prvi pogled i prozvao ju je Zdenka, a ona se više nije odvajala od njega. Tijekom rata svuda ga je pratila kao njegova tajnica. Pomagala mu je u svemu i bila upućena u njegove najpovjerljivije partijske tajne.

Kad je Titu u posjet u Glavni štab stigla Herta Haas, odmah joj je postalo jasno da su Zdenka i Tito par.

 

Davorjanka je bila Titova najveća ljubav, tvrdi beogradski povjesničar Čedomir Antić. Zanimljivo je da je bila u rodu s Miloševićevom udovicom, Mirjanom Marković. Njihove majke bile su sestre.

 

 Njihova ljubav bila je strastvena, a kao što su se strastveno ljubili, strastveno su se i svađali. 

Titovi najbliži suradnici nisu je voljeli, zabilježili su povjesničari. Bila je zajedljiva i voljela je naređivati, a neki su čak predlagali maršalu i da ju strelja.

TAJNA TITOVE NAJVEĆE LJUBAVI

"Pred Zdenkom se nitko ne usudi ništa reći, zbog nje padaju glave", pričalo se po kuloarima.

 

Kad je njen utjecaj toliko porastao da se počela miješati u važne državne odluke, odlučeno je da se sazove sastanak najužeg partijskog rukovodstva sa samo jednom točkom dnevnog reda: riješiti problem Zdenke.

 

Na mjestu tajnice zamijenila ju je Jovanka

"Radite što hoćete, ali ja bez nje ne mogu", navodno je tad Tito zavapio.

 

Umorna od marševa po bosanskim gudurama, iscrpljena zimom i glađu, Zdenka je oboljela od tuberkuloze. Nakratko je otišla u Rusiju na liječenje, ali se ubrzo vratila Titu. Bolest joj se vratila i ubrzo je umrla, 1946. godine.

 

Pokopana je u šumi Belog dvora, dvorskog kompleksa dinastije Karađorđević na beogradskom Dedinju, a Tito joj je podigao spomenik.

 Pričalo se da je svako jutro obilazio njen grob, plakao i ostavljao ružu.  

Njezin grob, ali i sam utjecaj na Tita, do njegove smrti je ostao javna tajna, posebno nakon što je oženio Jovanku. U Beli dvor su još desetljećima dolazili članovi Davorjankine obitelji obići njezin grob na godišnjicu smrti.

izvor:https://100posto.jutarnji.hr/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: