Tamna strana rada od kuće
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Uprkos tome što su se mnogi već navikli na režim rada od kuće, on bi mogao da pokaže svoju mračnu stranu – usamljenost.

Stručnjaci upozoravaju na usamljenost kao jednu od mogućih posledica rada od kuće koja bi mogla da predstavlja problem, i to ne samo za zaposlene, već i za njihove poslodavceÄ, piše CNN.

Istraživanja pokazuju da se usamljenost na radnom mjestu negativno odražava na efikasnost u radu.

Osobe koje se na radnom mjestu osjećaju usamljeno gube svoje socijalne vještine zbog čega kolege, koje ih smatraju nepristupačnim, polako prestaju da sarađuju sa njima.

 

Takve osobe mogu biti pretjerano osjetljive i pesimistične, zbog čega se povlače u sebe i djeluju manje otvorene za saradnju.

U takvim okolnostima one se osjećaju manje povezanim sa svojim radnim okruženjem i njihova efikasnost opada.

Sada kada zbog epidemije većina radi od kuće, ovi problemi mogli bi da postanu izraženi. Čak i onda kada su oko njih članovi njihove porodice, ljudi mogu da se osjećaju usamljeno, u profesionalnom smislu.

Stručnjaci ističu da je važno da budemo proaktivni u ovim danima kada društveni kontakt zahtijeva malo više planiranja. Važno je i dalje održavati kontakt sa kolegama koji može da zamijeni odlaske na zajedničke pauze i kafu. Eksperti ističu da su telefonski razgovori i viruelni sastanci bolji način komunikacije od od mejla, poruka i društvenih medija.

 

Oni takođe ističu da usamljenost može da iskrivi naš pogled na svijet i da ne treba da smetnemo sa uma da kolega koji ne odgovara na naše poruke možda ne radi to namjerno, nego je zauzet poslovnim i kućnim obavezama i njihovim međusobnim usklađivanjem.

Menadžeri bi trebalo posebno na obrate pažnju na ovaj problem i da podstaknu komunikaciju među zaposlenima i da osnaže timski duh.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da i u podsticanju kontakta među zaposlenima treba biti oprezan kako ne bi postalo dodatan izvor opterećenja.

Agencije

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: