Jedno od najzanimljivijih mesta na svetu u kome se može uživati samo iz vazduha
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Moći ćete najbolje da istražite ovo čudo iz vazduha i sigurno ćete se zapitati kako je nastalo. Naime, radi se o takozvanim geoglifima isklesanim u pustinjskom pesku. U članku saznajte kako su ove poznate linije nastale iz Perua ...

Geometrijski oblici koji prikazuju različite uzorke i oblike životinja zadivili su oči od njihovog otkrića. Smatra se da su Nascan linije nastale tokom Nazke kulture u periodu od 100. godine pre nove ere. Cr. do 700., a nagađa se da su neke kreacije zaslužne za njihove prethodnike, pripadnike kultura Chavin i Casas.

the nazca lines u peru

Foto: Getty Images

 

Oni se nalaze u Peruu, 400 kilometara južno od prestonice Lime, ​​u pustinjskim ravnicama sliva reke Rio Granda de Nasca. To područje se smatra arheološkim nalazištem, a za čak 75.000 hektara ravnice može se reći da je jedno od najsušnijih mesta na svetu. Evo zašto je tako poseban

the nazca lines u peru
Foto: Getty Images

 

Naravno, prvo što su svi pomislili bilo je delo posetilaca koji nisu sa planete Zemlje. Ali prvo sistematsko proučavanje zanimljivih linija sprovedeno je 1926. godine na inicijativu peruanskog arheologa Toribija Mejia Ksesspea, a javnost se za oko 1930. godine počela zanimati upravo zahvaljujući avionima iz kojih su primećeni zanimljivi prizori.

the nazca lines u peru
Foto: Getty Images

 

Nazvali su linije geoglifima ili crtežima na površini, a veruje se da su nastali kao rezultat uklanjanja zemlje i kamenja kako bi se stvorila takozvana negativna slika. Geoglifi, osim što nastaju uklanjanjem materijala, mogu se formirati i nanošenjem materijala na prirodne površine, što stvara pozitivnu sliku. U ovom slučaju stene i gromade o pustinjskom području bili su oksidirani i stvorili boju rđe koja je vidljiva iz vazduha.

the nazca lines u peru
Foto: Getty Images

 

Slojevi kamenja razdvojeni su u debljini od 12 do 15 centimetara, a preostali su pesak svetlih boja. Priroda je ovde dodala svoj obol i zahvaljujući činjenici da je na ovom području izuzetno malokiše i vetra, kreacije ostaju netaknute.

Ukupno je sakupljeno 800 ravnih linija, 300 geometrijskih figura i 70 oblika koji predstavljaju životinje i biljke koje su deo biomorfizma, crteža na temu prirodnih oblika u arhitekturi. Ravne linije protežu se do 48 kilometara, dok su prikazi životinja i biljaka mereni u dužinama koje su u poređenju sa Empire State Buildingom.

the nazca lines u peru
Foto: Getty Images

 

Boje oblika se kreću od bele do žuto-crvene, a posmatrani oblici su trapezi, ravne linije, pravougaonici, trouglovi i vrtlozi. Čak su vidljivi i obrisi pauka, majmuna i kolibri, što bi trebalo da ima određeni značaj za civilizaciju.

Punkufer.hr

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: