Tinejdžer hakovao Uber, uposlenici mislili da je riječ o šali
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Uber je saopćio da provodi istragu o "incidentu vezanom za cyber sigurnost" nakon što su se pojavile informacije o hakovanju internih sistema ove kompanije.

Uber je navodno hakovao 18-godišnjak, koji je dobio administratorski pristup alatima kompanije uključujući Amazon Web Services i Google Cloud Platform. New York Times piše da je Uber ugasio nekoliko svojih internih sistema uključujući Slack dok istražuje ovaj slučaj.

Uber nije odgovarao na medijske upite, ali je putem Twittera potvrdio da je istraga u toku te da sarađuje s policijom.

Haker se navodno "javio" uposlenicima Ubera tako što je objavio poruku u internom Slack sistemu. Nakon toga je naveo povjerljive informacije o kompaniji uz hashtag da Uber nedovoljno plaća svoje vozače.

Mnogi uposlenici su u početku smatrali da je riječ o šali, a čak su na hakerov post ostavljali različite emotikone. Jedan od uposlenika je ekspertu za sigurnost Samu Curryju rekao da su uposlenici imali interakciju s hakerom vjerujući da je sve šala.

Haker je New York Timesu potvrdio da ima 18 godina te da je hakovao Uber iz zabave, kao i da razmišlja o obavljivanju izvornog koda kompanije.

Klix.ba

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: