"Titov otok": Skriveni bunkeri i tuneli jadranske vojne baze
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UMali Vis ima veliku povijest koja je desetljećima bila stroga tajna. Prilaz otoku bio je ograničen nakon Drugog svjetskog rata, no 50 godina izoliranosti danas je rezultiralo pričom kakvu drugi nemaju. Istražili smo uz pomoć lokalnih vodiča tajnu intrigantnih vojnih objekata i putova koje možete otkriti na tzv. Military tour Vis.

Grupica lokalnih entuzijasta na otoku Visu odlučila je pretvoriti burnu povijest u uzbudljivu avanturu i svojim gostima ponuditi nešto što ne viđaju svaki dan.

 

 

Poptuno besplatno možete postati autor na portalu Crni Bombarder, još bolje platićemo vam za svaki objavljeni sadržaj. Svi se mogu registrovati, čak i anonimno.

 

Priča je počela nakon rata, kada su otkrili čega sve ima na Visu – a mnogo toga nije se znalo. Kad su počeli raditi, Vis je još bio miniran i osobno su pomagali ekipama za razminiranje.

 

 crni bombarder portal - mali vis - titov otok

Projekt koji su pokrenuli zove se Military tour i uključuje ''vojni'' turistički razgled otoka koji je nosio titulu ''ključa Jadrana''.

 

Iako je danas poznat kao otok na kojem su partizani tijekom Drugog svjetskog rata imali svoju centralu (čemu svjedoče brojne utvrde, labirinti i tuneli s očuvanim natpisima: centrala, osmatračnica, Tito, partija itd.), Pino Vojković iz agencije Alternatura podsjeća nas na još davnija vremena.

 

Napoleon ga nije uspio osvojiti 

 

Mnogima je danas moderna povijest bliža, intrigantnija i poznatija, no ističe kako je prijašnja – mnogo burnija.

 crni bombarder portal - mali vis - titov otok

Uvijek na meti, od antike do 19. stoljeća kada su ovdje bili Austrijanci i Britanci, Vis je već imao infrastrukturu na koju su se vojska Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata samo dodatno oslonile.

 

Stoga, gledajući modernu povijest, posjetitelji otkrivaju i onu prijašnju koja se ponavlja.

 

crni bombarder portal - mali vis - titov otok 

 

Moderna povijest uključuje utvrde, vojne putove, atomska skloništa, labirinte i tunele iz doba Drugog svjetskog rata kada su ovdje operirali partizani.

 

Sve do 1990. godine Vis je imao jak vojni karakter i ograničen pristup, a mnogi ne znaju da je vojska napustila otok tek u svibnju 1992. godine. Budući da JNA nije mogla odnijeti topove sa sobom, odlučili su ih uništiti kako ih ne bi preuzela hrvatska vojska.

 

Putovanje u neko drugo doba

 

Tura vas vodi kroz labirinte i podzemne tunele, prilikom čega možete vidjeti ostatke topova i napuštenih skladišta.

 crni bombarder portal - mali vis - titov otok

Tu je i lokacija na kojoj je boravio i radio Tito 1944. kada je Vis bio sjedište političkog i vojnog rukovodstva NOB-a (točno tako je i naznačeno u kamenu) i gdje su održavane sjednice Centralnog komiteta KPJ-a.

 

Desetine vojnih objekata raštrkani su diljem otoka, a jedni od najpoznatijih su raketna baza Stupišće kraj Komiže i Titova špilja.

 

Nekoliko baza uključenih u stalni itinerar odabrano je zbog zanimljive povijesti i najatraktivnije lokacije.

 crni bombarder portal - mali vis - titov otok

''Ljudi to vole poslušati i pogledati, pokazujemo im slike svjetskih lidera koji su ovdje bili, koristimo iPad za dodatne sadržaje… Ima i onih koji dođu iz znatiželje, onih koji ne znaju ništa – dođu, pa sutra dovedu i svoje prijatelje'', priča nam Pino.

 

Kao zanimljive i drage događaje s tura ističe situacije u kojima se pridruže i gosti koji su ovdje služili vojni rok. ''Na početku šute, a tek pred kraj kažu svoje iskustvo. Ispostavi se da znaju svaki kamenčić. Na turama je bilo mnogo Hrvata, Srba, Makedonaca i Slovenaca koji su ovdje služili vojsku. Njihovim pričama upotpunjujemo svoju, tako da imamo istinit i autentičan sadržaj'', napominje.

crni bombarder portal - mali vis - titov otok 

Tura u prosjeku traje oko 3 i pol sata, a putuje se Land Roverovim džipovima u manjim grupama. Vodiči imaju položene ispite HGSS-a, a u zapuštene objekte ulazi se sa sigurnosnom opremom, kacigama i svjetiljkama.

 

Ovisno o želji grupe, tura završava degustacijom domaćih proizvoda i posjetom vinskom podrumu u jednom od vojnih objekata.

 crni bombarder portal - mali vis - titov otok

Unatoč pandemiji, kažu – posla ima. Stoga, ako vas put vodi na jug Jadrana, preporučujemo vam da na vrijeme rezervirate svoju avanturu

crni bombarder portal - mali vis - titov otok

(punkufer.dnevnik.hr)
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

86.452012000