TOP 5 APLIKACIJA ZA UREĐIVANJE FOTOGRAFIJA
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

1. PicsArt (Android, iOS)

PicsArt je naš najbolji izbor najboljih aplikacija za uređivanje fotografija, jer je zabavan, jednostavan za korištenje, a ipak pokriva gotovo sve osnove za mobilnu fotografiju korisnika. Pruža puno kreativne kontrole, odlične alate za uređivanje slika i veliki izbor atraktivnih filtera. Osim toga, možete brzo odabrati ili kreirati zabavne naljepnice, kombinirati svoje slike u vrlo prilagodljive kolaže, dodati umjetnički tekst i dijeliti. Modul kamere sa svim funkcijama uključuje efekte prije snimanja i foto alate. PicsArt nudi bogatu i vrlo pristupačnu kolekciju alata za uređivanje fotografija i kolaža za potrošače fotografe. I pruža puno kreativne kontrole dok sve održava zabavnim i živahnim.

 

2. Snapseed (Android, iOS)

Snapseed nije za povremene korisnike, već za ozbiljne fotografe koji žele ili trebaju provesti vrijeme stvarajući najbolju moguću sliku dok su u pokretu. Kao takav, ima čitav niz vrhunskih alata za uređivanje, uključujući selektivne četke za uređivanje, plus lijepu kolekciju filtera vezanih za film (kao što su Lens Blur, Retrolux i Double Exposure).

Za fotografe orijentisane na detalje, Snapseed može biti ne samo zabavan već i stvarati ovisnost. Uživali smo samo lutajući njegovim rasponom ekspozicije, boja, alata za maskiranje i preoblikovanje, četkica i filtera dok smo eksperimentisali sa različitim postavkama. Budući da uređivanje nije destruktivno, uvijek možete otići u Stack (slojevi izmjena) i prilagoditi ili eliminisati bilo koje uređivanje (uključujući ispravljanje pogrešno napisanog teksta). Ili možete koristiti stacks četkicu da primenite efekat samo na deo vaše slike. Osim toga, možete spremiti hrpu izmjena koje ste primijenili na sliku kao "Pogledaj", koji se zatim može primijeniti na druge fotografije i podijeliti s drugim korisnicima.

 

3. Adobe Photoshop Camera (Android, iOS)

Photoshop kamera koristi filtere, zvane "sočiva", za primenu specijalnih efekata ili prilagođavanja boje, osvetljenja i jasnoće. Ali ono što kameru čini posebnom je korištenje Adobe Sensei-a koji automatski identificira tip fotografije (portret ili pejzaž) i kreira maske za ključne aspekte, kao što su lice ili nebo. Tako, na primjer, nebeska sočiva mogu promijeniti boju neba, dodati ili ukloniti oblake, pa čak i dodati odgovarajuće refleksije u vodenom tijelu, bez utjecaja na druge dijelove slike. Osim toga, neka sočiva imaju "sprite" - pametne objekte koji se mogu stisnuti, zumirati i pomicati unutar područja slike koje je identificirao Sensei. To omogućava pozicioniranje i promjenu veličine objekata postavljenih sočivima (kao što su planete ili oblaci).

iPad verzija Adobe Photoshopa ima nekoliko pametnih desktop funkcija, kao što je četkica za preciznu ivicu, koja vam omogućava da bolje definišete objekat koji želite da izaberete i da rotirate platno. Obe funkcije su takođe omogućene dodirom.

 

4. Pixlr (Android, iOS)

Pixlr je jedna od najboljih aplikacija za uređivanje fotografija za obične fotografe koji žele samo malo fino podesiti, možda dodati neke zgodne efekte, a zatim podijeliti na bilo kojoj društvenoj mreži na svom telefonu.

Pixlr ima lijepu raznolikost alata za podešavanje fotografija lakih za korištenje, a da vas ne opterećuje izborom. Ovo uključuje četke za primjenu selektivnih uređivanja (kao što je zatamnjenje ili poništavanje). Biblioteke filtera specijalnih efekata, preklapanja i ivica su zabavne i općenito atraktivne. Crtane naljepnice su raznovrsne i zabavne. Brzo kreirajte kolaže, koristeći unapred postavljene rasporede ili dizajnirane šablone koji vam omogućavaju da nasumično menjate svoje fotografije, kao i da ih zumirate i pomerate unutar čuvara mesta.

 

5. Adobe Lightroom (Android, iOS)

Lightroom Mobile je odlična platforma za učenje. Njegova stalno rastuća biblioteka interaktivnih tutorijala će vas naučiti da uređujete svoje slike kao profesionalac. I to je dobro, jer je skup funkcija prilično dubok, sa desetinama alata za rad s ekspozicijom, bojom, selektivnim uređivanjem, filterima i slično. Velika većina izmjena uključuje kontrole klizača, s brzim odzivom, tako da znate tačno kako podešavanje utiče na vašu sliku. Štaviše, izmjene su nedestruktivne, tako da se uvijek možete vratiti na svoju originalnu sliku. Pored intuitivnog dijeljenja na društvenim mrežama, Lightroom ima područje za otkrivanje, gdje možete vidjeti animacije koraka koje su drugi fotografi i umjetnici koristili da bi stvorili svoje najbolje slike. Osim toga, možete dati svoje uređene slike u Lightroom Discover. Lightroom Mobile je vrhunska aplikacija za fotografije za sve koji ozbiljno žele da izvuku najbolje od svojih fotografija.

Kako testiramo najbolje aplikacije za uređivanje fotografija?

Aplikacije su predstavljale širok spektar fokusa i svrhe. Dakle, kada smo razvili naše testne skripte, pobrinuli smo se da procijenimo i ocijenimo svaku aplikaciju na osnovu njenih vlastitih snaga i slabosti, jer se odnose na ono što aplikacija treba da radi.

Sve aplikacije su testirane za:

  • Kvalitet i pristupačnost interfejsa.
  • Jednostavnost upotrebe.
  • Broj i kvalitet karakteristika.
  • Lakoća i svestranost dijeljenja.
  • Koliko dobro postiže svoju navedenu svrhu (kao što je uređivanje fotografija ili pravljenje rezervnih kopija).

Ostali aspekti koje smo selektivno testirali, ovisno o aplikaciji, su:

  • Svestranost uvoza fotografija.
  • Raznovrsnost modula kamere.
  • Mogućnosti za uređivanje fotografija, svestranost i jednostavnost korištenja.
  • Jednostavnost upotrebe, snaga, fleksibilnost i zabava alata za kolažiranje i drugih projekata.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano