TOP 5 Istina i zabluda o HRONO ISHRANI!
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Već više od 5 godina, na ovim prostorima pojavila se takozvana hrono ishrana. To je ishrana zasnovana na satnici - uglavnom se jede manje više sve ali u određeno vreme. Ova ishrana postala je pravi hit među zemljama bivše Jugoslavije, kako zbog primamnjivog opisa (jedi šta želiš samo u određeno vreme) tako zbog rezultata koje daje. Međutim koliko su realne i pouzdane informacije koje dobijamo o ovoj ishrani?

 

TOP 5 ZABLUDA I ISTINA O HRONO ISHRANI.H

Hrono peciva dozvoljena su za doručak i prave se od integralnih brašana
Hrono peciva dozvoljena su za doručak i prave se od integralnih brašana.

 

 

1. NE MOŽEŠ JESTI ŠTA POŽELIŠ!

 

Hrono ishrana se zasniva na unosu posebnih integralnih peciva tokom jutarnjih časova, dok tokom dana preovladavaju proteinska hrana. Kako napredujete uvodi vam se užina koja se sastoji od voća i orašastih plodova. Belo brašno, beli šećer, kravlje mleko, i beli hleb zabranjeni su tokom cele hrono ishrane. Opet, od dozvoljenih namirnica tu su zamene - integralna brašna, stevija biljni zaslađivač, bademovo mleko i integralni hleb.

Od dozvoljenih sastojaka mogu se napraviti preukusni slatkiši, torte, kolači, peciva, i razna slana jela. Faktički uz malo mašte i truda, sve je moguće zameniti.

 

2. NE MOŽEŠ JESTI KOLIKO POŽELIŠ!

Hrono ishrana nema striktna pravila o količini namirnica, ali je jasno da su prejedanja zabranjena. "Jedite koliko vam je dovoljno" - jedno je od zlatnih pravila hrono ishrane. Glad u količinama većim od pola sata nikako nije opcija na hrono ishrani zato se ne savetuje da jedete manje od vaših potreba. Ukoliko ne možete da procenite vaše potrebe, konsultujte se sa nutricionistom  u najbližem hrono centru.

3. ZA MRŠAVLJENJE JE POTREBNO VREME!

Mršavljenje je spor proces, i koju god ishranu ili dijetu da izaberete najvažniji faktor je vreme koje provedete na tom režimu. Hrono ishrana nudi poprilično kvalitetan i zdrav način za mršavljenje po doktorki epidemiologije i autorki domaće verzije hrono ishrane Ani Gifing. Opet ni hrono ishrana koliko god bila zdrav i efikasan metod nije magija, mada nije ni daleko od toga. Iskustva nekih ljudi koji su se držali strogog hrono režima i trčali svaki dan po pola sata pokazuju -20kg za  tri meseca! Tako da umesto da čekate ponedeljak, krenite danas, jer što pre krenete pre će doći vaših tri meseca :D.

4. UKOLIKO SE VRATITE STARIM NAVIKAMA, VRATIĆE SE I IZGUBLJENI KILOGRARMI.

Koliko god efikasna bila hrono ishrana, po njenom prestanku, ukoliko se vratite na stari način života, postoji velika mogućnost za povratkom izgubljene kilaže, ali ispostavilo se da je to slučaj sa svakim režimom ishrane. Međutim hrono ishrana je ishrana, ne dijeta i iz datog razloga ona se može držati na duge staze. 

5. HRONO ISHRANA NIJE BEZOPASNA

Nijedna ishrana nije bezopasna! Nikada ne možete biti svesni kako će vaše telo reagovati na koju namirnicu.
Ono što je sigurno je da će štetni efekti biti minimalni, i u senci pozitivnih efekata koji su brojniji. I pored toga što hrono ishranu mogu držati i trudnice i deca pod određenim uslovima, ona može imati određene posledice po fizičko zdravlje, ukoliko se drži bez kontrole. Zato se savetuje držanje hrono ishrane pod nadzorom kvalifikovanog lekara

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: