Toyota povlači više od 1,8 miliona vozila RAV4 zbog rizika od požara
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UJapanska kompanija Toyota saopštila je da povlači više od 1,8 miliona vozila RAV4 proizvedenih između 2013. i 2018. godine, zbog rizika od požara.

Ovaj potez uslijedio je nakon saznanja o potencijalnoj opasnosti od požara povezanoj sa zamjenskim baterijama koje nisu odgovarajućih dimenzija. Ovaj problem, kako je naglašeno, može dovesti do ozbiljnih bezbjednosnih posljedica, posebno kada vozilo izvede iznenadni manevar, odnosno naglo skrene.

Detalji saopštenja koje je prenio CNN ukazuju na to da postoji mogućnost da se baterija u vozilu olabavi, što može dovesti do kontakta između pozitivnog terminala baterije i stezaljke za zadržavanje baterije. Rezultat ovakve situacije može biti kratki spoj i, u najgorem slučaju, izazivanje požara, što predstavlja značajan bezbjednosni rizik za vozače i putnike.

Toyota već radi na razvoju rješenja za ovaj problem i najavila je da će popravke biti besplatne za vlasnike pogođenih vozila. Vlasnici RAV4 modela proizvedenih između 2013. i 2018. godine biće kontaktirani tokom decembra i obavešteni o narednim koracima, prenosi Telegraf.

Ovaj opoziv vozila predstavlja jedan od značajnijih sigurnosnih poteza koji je Toyota preduzela. Takođe, ova situacija baca svjetlo na važnost temeljne kontrole kvaliteta i postupaka servisiranja, naročito kada su u pitanju ključne komponente vozila, poput baterija.

Iako do sada nisu objavljeni detalji o incidentima koji bi mogli biti povezani s ovim problemom, očigledno je da Toyota stavlja bezbednost ispred svega, djelujući preventivno kako bi se izbjegle moguće nesreće.

Ovo povlačenje vozila dolazi u vrijeme kada automobilska industrija prolazi kroz period značajnih promjena i inovacija, sa akcentom na električna vozila i bezbjednost. Toyota nastavlja da postavlja visoke standarde u pogledu sigurnosti, što će zasigurno imati uticaja na industriju kao cjelinu.

Nezavisne
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Autor: