TRAMP: Ja sam naredio sajber napad na Rusiju
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Donald Tramp - crni bombarderDonald Tramp

Agencija za internet-istraživanja je "trol kompanija", koju SAD optužuju za pružanje pomoći kako bi se olakšalo navodno mešanje Rusije u predsedničke izbore u SAD 2016. godine i u izbore u SAD 2018. godine.

Tramp je u intervjuu za "Vašington post", na pitanje da li je pokrenuo sajber napad na tu agenciju, odgovorio da je to tačno, rekao je novinar koji je vodio taj intervju, Mark Tisen, a prenosi Si-En-En.

On je dodao da je sajber napad bio deo šire politike suprotstavljanja Rusiji.

- Niko nije bio oštriji prema Rusiji od mene - naglasio je Tramp.

Tramp tvrdi da je 2016. tadašnji američki predsednik Barak Obama, pre izbora, znao da Rusija koristi različite metode, ali ništa nije rekao jer je mislio da će na predsedničkim izborima pobediti kandidatkinja demokrata Hilari Klinton.

Tramp je naveo da je, za razliku od svog prethodnika, postupio u skladu sa obaveštajnim podacima SAD o navodnoj umešanosti Rusije tako što je pokrenuo sajber napad.

- Pogledajte, zaustavili smo to - rekao je Tramp.

 

Si-En-En podseća da je Obama 2016. godine najavio sankcije protiv Rusije i proterao pojedine ruske diplomate u znak odmazde zbog navodnog mešanja Rusije u američke predsedničke izbore.

U februaru 2019. godine televizija En-Bi-Si je, pozivajući se na informisane izvore, već javljala da je Tramp "lično odobrio" sajber napad američke vojske na rusku Agenciju za internet-istraživanja tokom parlamentarnih izbora 2018. godine. Istovremeno je "Vašington post" objavio da je sajber komanda američke vojske tokom ovih izbora blokirala pristup internetu Agencije za internet-istraživanja iz Sankt Peterburga. Prema navodima novina, ovo je bio deo prve ofanzivne sajber kampanje protiv Rusije, čiji je cilj bio sprečavanje njenih navodnih "pokušaja mešanja u američke izbore".

Vladimir Putin - crni bombarderVladimir Putin

 

Izvor: novosti.rs

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: