"TRENUTNA PROCENA OBAVEŠTAJACA..." Bajden se obraća naciji zbog obaranja letećih objekata - evo šta je do sada otkriveno
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UPredsednik SAD Džo Bajden obratio se večeras naciji i izneo detalje o američkom obaranju kineskog balona i još tri objekta na velikim visinama.

Bajden je rekao da obaveštajne službe nisu utvrdile namenu tri objekta koje su američki avioni oborili poslednjih dana, ali da nema znakova da su korišćeni za nadzor ili povezani sa Kinom.

- Naši obaveštajci još procenjuje sva tri slučaja. Oni me svakodnevno izveštavaju i nastaviće sa hitnim naporima da to urade, a ja ću to saopštiti Kongresu - rekao je Bajden u obraćanju iz Bele kuće.

- Još ne znamo tačno šta su bila ova tri objekta, ali ništa trenutno ne ukazuje na to da su povezani sa kineskim programom špijunskih balona ili su bila vozila za nadzor iz bilo koje druge zemlje. Trenutna procena obaveštajaca je da su ova tri objekta najverovatnije baloni povezani sa privatnim kompanijama, rekreacionim ili istraživačkim institucijama koje proučavaju vremensku prognozu ili sprovode druga naučna istraživanja.

 

Bajden je bio pod pritiskom poslanika da progovori opširnije o obaranju neidentifikovanih objekata iznad SAD tokom ovog meseca.

Američki borbeni avion prvo je oborio kineski balon za nadzor 4. februara, a zatim su srušena još tri neidentifikovana objekta: dva na severu i jedan čiji su delovi pali u jezero Hjuron.

Bajden je zatražio od savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena da predsedava radnom grupom srodnih agencija koje treba ove sedmice da sačine uputstva o tome kako ubuduće postupati sa neidentifikovanim objektima.

Bez incidenata u poslednjih 48 sati

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da nema informacija o bilo kakvim novoprimećenim objektima u američkom vazdušnom prostoru u poslednjih 48 sati, nakon što su u protekle dve nedelje oborena četiri objekta na velikim visinama iznad SAD.

On je nakon sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu istakao da će američka vojska učiniti sve što može da povrati ostatke i krhotine oborenih objekata, ako bude u mogućnosti, navodi Rojters.

Bela kuća saopštila je ranije da ništa ne ukazuje na to da iza serije neidentifikovanih objekata, oborenih iznad SAD i Kanade, stoje vanzemaljci.

- Znam da su se postavljala pitanja, neki su bili i zabrinuti zbog ovoga, ali ne, ne postoji ništa što ukazuje na vanzemaljce - rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

U nedelju, američko ratno vazduhoplovstvo je saopštilo da ne odbacuje mogućnost vanzemaljskog susreta, niti je odbacilo bilo kakvo objašnjenje.

Snouden: Voleo bih da su vanzemaljci, ali nisu

Bivši radnik američke CIA Edvard Snouden, koji je kao uzbunjivač otkrio podatke o američkim tajnim operacijama i koji je u međuvremenu dobio rusko državljanstvo, ocenio je da je reč o "konstruisanoj panici" napravljenoj kako bi se novinari bavili time, umesto važnijim stvarima.

- Nisu vanzemaljci. Voleo bih da su vanzemaljci, ali nisu. To je samo dobra stara konstruisana panika, privlačna priča koja osigurava da će se novinari baviti balonima, umesto budžetom ili bombardovanjem (kao na primer Severnim tokom) - napisao je Snouden na Tviteru.

 
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: