Trump je sklonjen u bunker ispod Bijele kuće. Šta se zna o njemu?
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Tajna služba hitno je otpremila predsjednika Donalda Trumpa u bunker Bijele kuće u petak navečer nakon što su se demonstranti opasno približili te počeli bacati kamenje i probijati policijske barikade, piše Daily Mail.

Trump je u bunkeru proveo gotovo sat vremena, a ondje su mu se pridružili i supruga Melania te sin Barron. Novinarima je to potvrdio zaposlenik Bijele kuće koji je želio ostati anoniman.

Odluka službe sigurnosti da se Trumpa skloni na sigurno dodatno je uzdrmala ionako potresene stanare i zaposlenike Bijeke kuće koji su čitav vikend slušali demonstrante kako pjevaju i viču te policijske snage koje su jedva obuzdavale bijesnu gomilu.

No, šta se zna o podzemnom bunkeru u koji se sakrio američki predsjednik?

Službeni naziv tih prostorija je Presidential Emergency Operations Center (PEOC), a izgrađene su ranih četrdesetih godina prošlog stoljeća tokom mandata Franklina Roosevelta i trajanja Drugog svjetskog rata.

Rooseveltov nasljednik Harry Truman proširio je PEOC tokom opsežne renovacije Bijele kuće pri čemu je prvobitni bunker potpuno srušen i sagrađen novi, znatno veći.

No, bunker se rijetko kad upotrebljava. Možda i jedini slučaj je onaj od 11. septembra 2001. kad su viši dužnosnici u administraciji Georgea W. Busha potražili zaklon u bunkeru iz straha da je neki od otetih aviona krenuo prema Bijeloj kući.

Sam predsjednik tada nije bio u Washingtonu, a oteti komercijalni avioni zabili su se u Svjetski trgovinski centar, Pentagon i na jedno polje u Pennsylvaniji.

No, potpredsjednik Dick Cheney, prva dama Laura Bush i drugi visoki dužnosnici hitno su prebačeni u bunker. Laura Bush kasnije se prisjetila tog događaja u svojim memoarima.

“Nagurali su nas unutra i po stubama dolje kroz par velikih čeličnih vrata koja su se zatvorila za nama uz glasan zvuk, napisala je.

“Bila sam u jednom od nedovršenih podzemnih tunela ispod Bijele kuće i kretala se prema PEOC-u koji je tokom Drugog svjetskog rata dao izraditi predsjednik Roosevelt. Hodali smo dugim popločanim hodnikom, a sa stropova i zidova su visjele cijevi i druga mehanička oprema. PEOC je dizajniran tako da bude zapovjedni centar tokom neke izvenredne situacije te je opremljen televizorima, telefonima i drugim komunikacijskim sredstvima.

Laura Bush tada je opisala i kako su došli u malu konferencijsku sobu s velikim stolom.

Službeni fotografi Bijele kuće snimili su tada Cheneyja, prvu damu i tadašnju savjetnicu za nacionalnu sigurnost Condoleezzu Rice kako razgovaraju o tome koji su im dući koraci.

Vjeruje se da je u petak u tu istu prostoriju sklonjen i Donald Trump zajedno s obitelji.

izvor:https://raport.ba/

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.