TURSKA VOJSKA VAPI ZA NOVIM RATOM: Čine sve da izazovu odgovor neprijatelja, a onda KREĆU u POTPUNU OFANZIVU! (VIDEO)
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Pored artiljerije, upotrebljena i lutajuća municija.

Turski napad lutajućom municijom i granatiranje ranilo je četiri civila u severoistočnoj Siriji. Lutajuća municija koju je lansirala turska vojska pogodila je položaj kurdskih Sirijskih demokratskih snaga (SDF)  u blizini Mušajrife na severu sirijske Rake.

Pre napada municijom, artiljerija turske vojske i njenih zastupnika gađala je poljoprivredna dobra u blizini sela Tel Džuma koje je pod kontrolom SDF-a u severnom delu Hasake. U granatiranju su ranjena tri civila.

Municija koja je korišćena u napadu je verovatno "Kargu". Turski STM je dizajnirao lutajuću municiju za obavljanje izviđačkih i napadačkih misija. Sistem ima maksimalni domet od pet kilometara i izdržljivost od 30 minuta.

Kargu može da radi u roju i ima AI (veštačku inteligenciju) mogućnost obrade slika sa podrškom za prepoznavanje lica. Nedavno je turska vojska počela da koristi municiju Kargu protiv SDF-a i Sirijske arapske armije (SAA).

Dana 27. februara, lutajućom municijom Kargu gađan je položaj SAA u gradu Tel Rifat u severnom delu Alepa. Dana 28. aprila, municija je pala u blizini sela Sevarksa pod kontrolom SDF-a, takođe u oblasti severnog Alepa. Dana 7. maja, SAA je oborila municiju Kargu koja je lutala iznad neodređenog položaja u severnom Alepu.

 

Dana 20. maja, vojska je navodno oborila još jednu lutajuću municiju koja je letela iznad istog područja. Nedavni turski napadi su verovatno trebali da izazovu odgovor SDF-a ili čak SAA. Odgovor koji bi Ankara mogla da iskoristi da opravda novu vojnu operaciju u Siriji.

 

Izvor srbijadanas.com

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano