U Briselu mirne demonstracije prerasle u nasilje
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Protest protiv policijske brutalnosti i rasizma koji je u Briselu danas popodne okupio oko 10.000 građana završen je incidentima, do kojih je došlo u opštini Matonge u kojoj većinom žive građani afričkog porijekla.

Izlozi nekoliko prodavnica su razbijeni, a mediji javljaju da je došlo i do napada demonstranata na policijsko vozilo.

U smirivanju situacije učestvovali su policajci i konjanici, a korišćeni su i policijski helikopteri i vodeni topovi.

Prethodno, tokom popodneva, oko 10.000 građana svih starosnih doba i porijekla okupilo se na trgu ispred Palate pravde u Briselu kako bi protestovali protiv policijske brutalnosti i rasizma uopšte.

U pitanju je prvi protest koji je u Briselu organizovan u cilju solidarnosti sa demonstracijama koje se širom svijeta organizuju zbog ubistva Afroamerikanca Džordža Flojda 25. maja u Mineapolisu.

Protesti u Briselu su u početku bili mirni, a većina demonstranata je nosila zaštitne maske protiv Kovida-19, prenosi Tanjug.

Demonstranti su nosili transparente "Životi crnaca su važni", "Sklonite se sa našeg vrata", "I tišina je zločin", "Svi smo djeca ovog svijeta"...

U jednom trenutku oni su se popeli na spomenik belgijskog kralja Leopolda Drugog protestujući protiv zločina koji su počinjeni u Kongu tokom belgijske kolonizacije te afričke zemlje, .

Demonstracije protiv rasizma održane su i u drugim gradovima Belgije.

Agencije

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: