U Federaciji BiH potvrđeno 77 novooboljelih od COVID-19
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

SARAJEVO - Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirana su 962 uzorka, od kojih je 77 pozitivno na COVID-19. Novi slučajevi registrovani su u Tuzlanskom, Zapadnohercegovačkom, Hercegovačko-neretvanskom, Posavskom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo, saopšteno je u utorak iz Federalnog ministarstva zdravstva.

U Federaciji BiH do sada su testirana 62.184 uzorka, a COVID-19 je potvrđen kod 2.891 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavila su se 1.264 pacijenta, od kojih se 67 oporavilo u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 1.559 slučajeva oboljelih od COVID-19, a do 6. jula u 12 sati zabilježeno je 68 smrtnih slučajeva. U protekla 24 sata prijavljeno je sedam smrtnih slučajeva, radi se o ženskim osobama iz Sapne (1965. godište), Kalesije (1926), Bihaća (1964) i Sarajeva (1948) te muškim osobama iz Banovića (1963), Sapne (1946) i Sarajeva (1939), ističu iz FMZ-a.

"Epidemiološke službe 24 sata su na terenu gdje svakodnevno sa zavodima za javno zdravstvo i zdravstvenim službama poduzimaju velike napore kako bi odgovorili na pandemiju COVID-19. Kako bi se spriječilo širenje virusa i dalji porast broja oboljelih potrebno je da jedni druge podstičemo na odgovorno ponašanje i pridržavamo se jednostavnih mjera kojima možemo učiniti mnogo. To su: držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja te većih okupljanja, nošenje maske u zatvorenom javnom prostoru te na otvorenom javnom prostoru ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, često i temeljno pranje ruku, održavanje lične higijene i higijene prostora te da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima", poručuju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

Naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva koja je na snazi obvezujuća je za krizne štabove kantonalnih ministarstva zdravstva, zdravstvene ustanove i privatnu praksu, te pravne i fizičke osobe, a Federalni zavod za javno zdravstvo izdao je preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19 i druge preporuke.

(Nezavisne)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

86.452012000