U MLAZ-u otvorena izložba o pticama i granicama Jasmine Gavrankapetanović
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

U galeriji MLAZ u Počitelju otvorena je izložba o pticama i granicama autorice doktorice Jasmine Gavrankapetanović.  Izložba će trajati do 22.og jula.

O izložbi govori  historičarka umjetnosti doktorica Ema Mazrak .

"Fokus umjetnice koji je ranije uglavnom bio vezan za kartografiju i za topografiju Sarajeva dobija novi, širi opseg.  Jasno se opažaju uticaji umjetnosti Japana i Kine ili pak pokera Arts & Crafts sa karakterističnim dekorativnim motivima koji reflektuju lične afinitete umjetnice jednako kao i njen senzibilitet"

Jasmina Gavrankapetanović kaže: "Ovo su radovi koji su nastali u posljednjih godinu dana. Ovi radovi su za mene posebni jer predstavljaju intimne trenutke mene i moje kćerke"

Šemsa Gavrankapetanović kaže: "Meni je ova izložba zbog samog naslova interesantna i intrigantna. "Ptice i granice" su odlična metafora posebno u trenutcima kad svjedočimo brojnim ratovima u svijetu zbog granica. Zapravo granice su u ljudskim glavama".

 

O Jasmini Gavrankapetanović

Jasmina Gavrankapetanović je rođena u Sarajevu 1980.godine. Osnovnu i srednju školu završila je u Belgiji na francuskom jeziku. Završila je prvu godinu odsjeka za crtež Kraljevske akademije likovnih umjetnosti u Briselu 1999.godine, a studiji je nastavila na odsjeku za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Prvi ciklus studija je završila 2002.godine u klasi profesora Nusreta Pašića.  Magistrirala je na odsjeku za slikarstvo Okinawa prefekturalnog univerziteta umjetnosti. 

Od 2007. godine radi kao asistent na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu na oblasti crtanje i slikanje. Od 2009. godine.pohađa doktorski  interdisciplinarni studiji teorije umjetnosti i medija na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu.

Doktorsku disertaciju brani 2014. godine, a od 2021.godine izabrana je u zvanje vanredni profesor na akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

 

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

Poštovani gledaoci dobar dan. Dobrodošli na web portal Glas Balkana l na kojem ćete u budućnosti moći čitati sadržaj iz različitih oblasti ličnog interesovanja Stay tuned! Hvala na čitanju