U Mostaru promovisana fotomonografije Radio Mostar 1969 -2019 autora Sanela Kajana
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ovo je prva promocija, a razlog zbog kojeg se održava baš večeras je taj što je danas 27. juli, dan odnosno datum kada se 1969. godine Radio Mostar prvi put oglasio.

U okviru manifestacije "Mostarsko ljeto 2022" održana je promocija fotomonografije "Radio Mostar" 1969 -2019 autora novinara Sanela Kajana.

"„Ova knjiga je nešto više od obične knjige, od obične monografije. To je jedan značajan i veliki dio mog života. Još kao dječak počeo sam raditi na Radiju BiH, Ratnom studiju Mostar. Bio sam maloljetan. Prošao sam sve faze u onom teškom ratnom periodu od spikera, voditelja, reportera, do glavnog i odgovornog urednika Radio Mostara. To je vrlo značajna funkcija, odnosno, dužnost na kojoj sam bio punih 10 godina. Osjetio sam zaista potrebu da, nakon što je Radio Mostar ugašen 2019. godine, ostavim jedan trag za nas koji smo radili na Radio Mostaru da se podsjetimo kako je to bilo, ali i kao jedan izvor informacija za mlade generacije koje dolaze da znaju koliko je Radio Mostar značio u ono teško ratno i poratno doba u Mostaru, a ujedno i da sagledaju cijelu historiju Radio Mostara, jer tu je 50 godina tog medija, od 1969. godine kada je počeo emitovati program do 2019. kada je ugašen“ rekao je autor.
"Ovo je prva promocija, a razlog zbog kojeg se održava baš večeras je taj što je danas 27. juli, dan odnosno datum kada se 1969. godine Radio Mostar prvi put oglasio. „Mostarsko ljeto“ je međunarodna manifestacija kulture koja traje već više od 40 godina , reprezent kulture i čast mi je učestvovati u ovakvim programima“ otkriva on.

Recezent i promotor doktorica Semina Ajvaz govori: "Ova fotomonografija je istraživačko djelo koje sadrži historijsku građu i ona je poput svojevrsnog dokumenta, svjedok jednog vremena i zaista smatram da bi i studentima novinarstva bila izvrsno štivo, da nauče kako se i u teškim vremenima poput rata mogu kvalitetno proizvoditi medijski sadržaji i servisirati javnost informacijama. Moram se osvrnuti i na ulogu ovog radija u ratnom periodu, koji je zaista odigrao historijsku ulogu i žalosti činjenica da je opstao u ratu, a nije u miru. U ratnom periodu Ratni studio Mostar bio je glas istine, otpora, snage, ponosa i prkosa. Sa njegove frekvencije se širila hrabrost, optimizam i dizao moral."

"Vrlo vrijedna knjiga koja je zahtjevala jako puno posla. Znam koliko se Sanel, zaista, zauzeo da na najbolji mogući način predstavi ovu fotomonografiju, da skupi sav mogući materijal da bi ona ugledala svijetlo dana. U toj fotomonografiji je i period kada smo mi bili dio Ratnog studija Mostar, odnosno kasnije Radio Mostara, pa Radio-televizije Mostar i to nas sve vrati u to, ne baš tako lijepo, vrijeme. Kad vidim ove fotografije na kojima je meni nepunih 16 godina kada sam zakoračila u Ratni studio Mostar i naprosto izgovorila da želim da budem novinar, mada tad nisam ni znala zapravo šta to znači, to je jedan sjajan podsjetnik za sve generacije, da se vidi da i u tom najtežem vremenu, taj medij, Radio Mostar je zapravo bio sve. I sa ove distance, gotovo 30 godina nakon toga, teško je objasniti koliko je značio i šta je predstavljao Radio Mostar. Sanel je jednom prilikom kazao, ‘napravio sam fotomonografiju od postanka do nestanka Radio Mostara’ i taj nestanak je nažalost jedna velika tuga za sve građane Mostara koji su se navikli da čuju glasove sa tih talasa“. govori Maja Burić dugogodišnja novinarka Radio Mostar..

 

Gost na promociji fotomonografije bio je član predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

Poštovani gledaoci dobar dan. Dobrodošli na web portal Glas Balkana l na kojem ćete u budućnosti moći čitati sadržaj iz različitih oblasti ličnog interesovanja Stay tuned! Hvala na čitanju