U SLAVU OSVETNIKA I JUNAKA - Nakon ulice Blagoje Јovović dobija i spomen-ploču u Zemunu
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Grad Beogradu će u srijedu, 5. avgusta, svečano otkriti spomen-ploču posvećenu Blagoju Јovoviću, koji je pucao na ustaškog vođu Antu Pavelića.

 

Blagoje Јovović (Foto:Printscreen) -

Blagoje Јovović (Foto:Printscreen)

Skupština grada Beograda je, na inicijativu zamjenika gradonačelnika Gorana Vesića, 30. jula donijela odluku da Zagorska ulica u Zemunu bude preimenovana u Ulicu Blagoja Јovovića.

Vesić je za "Sputnjik" rekao da će se spomen-ploča nalaziti pored table sa imenom ulice, koja će od sada nositi naziv po Јovoviću.

Na spomen-tabli u sadašnjoj Zagorskoj ulici u Zemunu, koja će, odlukom Skupštine grada Beograda biti preimenovana u Ulicu Blagoja Јovovića pisaće: Blagoje Јovović /1922-1999/. Pucao je 10. aprila 1957. godine u Buenos Ajresu u Argentini u Antu Pavelića, vođu hrvatskih ustaša, koji je rukovodio genocidom počinjenim nad Srbima tokom Drugog svjetskog rata.

U nedostatku sudskog procesa i zakonske kazne za Pavelića, Blagoje Јovović je uz pomoć nekoliko prijatelja, uzeo pravdu u svoje ruke i izvršio atentat, od čijih je posljedica Pavelić kasnije i umro.

Na taj način, Blagoje je simbolično zadovoljio pravdu i osvetio stotinu hiljada Srba koji su nevini stradali od ustaša NDH.

Porodica Јovović, koja živi u Argentini, izrazila je zahvalnost što Beograd i Srbija nisu zaboravili srpskog heroja i patriotu.

IZVOR: RTRS

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: