"UBIJAO NEMOĆNE, STARE I IZNEMOGLE LJUDE" Ovo su reči Stankovića o žrtvama ratova devedesetih - o Orićevim zločinima postoje dokazi
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-UStanković je kazao da o Orićevim zločinima svedoči masa dokumenata, fotografija i obdukcionih nalaza.

Patolog Zoran Stanković, koji je nedavno preminuo, u svojoj bogatoj karijeri vršio je veliki broj obdukcija, a bio je uključen i u preglede žrtava ratova devedesetih. Između ostalog on je vršio obdukciju tela žrtava komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića.

 

Posle Orićevog oslobađanja, Stanković je poručio da "oni koji su oslobodili krivice osvedočenog ubicu, čoveka koji je ubijao nemoćne, stare i iznemogle ljude, neće imati miran san do kraja života".

- Strašno je mnogo dokumenata koji svedoče o njegovim zločinima, a prokazalo se, po ko zna koji put, da je politika iznad istine, i to je nešto što je sramota za ljudski rod. Ali, ono što je jako bitno - neka tu ružu neguju u svom vrtu oni koji su ga oslobodili – rekao je tada Stanković.

 
 

On je napomenuo da je broj žrtava za čije je ubistvo Orić danas oslobođen odgovornosti u Sudu BiH znatno manji od stvarnog broja ljudi koje je ubio ili njihovo ubistvo naredio.

 

Zoran Stanković
Foto: Youtube/Printscreen/Da sam ja NEKO

Stanković je kazao da o Orićevim zločinima svedoči masa dokumenata, fotografija i obdukcionih nalaza, među kojima su oni koje je prikazao na suđenju u Sarajevu, o ubistvu komandira stanice policije iz Bratunca Milutina Miloševića, čije je telo pronađeno u Sandićima.

- On je zadobio povredu u vidu ustrelne rane u predelu leđa. Taj projektil, koji smo pronašli u telu, ukazuje da ga je upucao neko ko je pripadao komandnim strukturama, pošto se radi o pištoljskom metku. Dok je ležao na zemlji prišao mu je neko drugi i udario ga tupim predmetom u predelu lica, razorio kosti lica, krova i baze lobanje i on je zbog toga umro - rekao je Stanković.

Hag sklonio dokumentaciju koja dokazuje zločine

 

Hag
Foto: Profimedia

On je dodao da je mnogobrojna dokumentacija o Orićevim zločinima bila dostavljena i Haškom tribunalu, koji se, kako je naveo, "pravio nevešt, da ne poseduje tu dokumentaciju, a u stvari je tu dokumentaciju faktički sklonio".

Stanković je ukazao da su "brojni nalazi dostavljeni ne samo Haškom tribunalu nego i institucijama koje se bave prikupljanjem podataka o povredama međunarodnog humanitarnog prava, a da ne govorimo o ljudima, koji su izgubili cele porodice".

- Kao što je dečak iz Skelana kome su ubijeni otac, majka, sestra i baka, koje smo našli i koji su ubijeni na monstruozan način. Tu su i dečaci porodice Dimitrijević od pet i sedam godina. To su uradile te oružane formacije Nasera Orića. Tu je i mali Slobodan Stojanović, koga je ubila Elfeta Veseli - rekao je Stanković.

 

Slobodan Stojanović
Foto: Twitter/@medeno_srccee

"Oni koji su oslobodili Orića će imati šta da pričaju deci i unucima"

Patolog je ocenio da će oni koji su oslobodili takvog čoveka "imati svoju priču i moći će da pričaju svojoj deci i unucima, ali će zato i drugi pričati o njima kao o ljudima koji su oslobodili osvedočenog ubicu i čoveka koji je učinio mnogo zla ljudima koji žive na tom prostoru".

- Imao sam prilike da budem u istoj prostoriji kada je bilo suđenje pred sudom u Sarajevu kao svedok-ekspert i mogu da kažem da sam se osećao neprijatno, ne zbog toga što se eventualno plašim njega ili njemu sličnih, nego sam se osećao neprijatno da sa jednim takvim čovekom budem u istoj prostoriji, a kamoli da imam neki bliži kontakt - rekao je Stanković.

Propusti kod obdukcije tela iz Srebrenice

Zoran Stanković se svojevremeno pojavio i pred Haškim tribunalom na suđenju Ratku Mladiću, gde je, kao veštak odbrane za sudsku medicinu, osporavao je nalaze patologa koji su obducirali tela iz masovnih grobnica povezanih sa padom Srebrenice u julu 1995.godine.

Suština njegovih prigovora na rad obducenata bila je da oni nisu mogli sa potpunom sigurnošću da utvrde uzrok smrti zato što nije bilo dovoljno mekog tkiva na većini tela, koja su pronađena "skeletizovana" ili "saponifikovana". Kod takvih posmrtnih ostataka, po Stankoviću, ne može se utvrditi da li su povrede nastale za života žrtve ili kada je ona već bila ubijena.

izvor: srbija danas
Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: