Uhapšen poslanik u Skupštini distrikta Brčko
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

BRČKO - Pripadnici brčanske policije uhapsili su danas poslanika u Skupštini distrikta Brčko Ćazima Dačaja (54) pod optužbom za korupciju prilikom dodjele grantova, saznaje Srna.

Dačaj je poslanik u ime nacionalnih manjina u tri posljednja saziva brčanskog parlamenta i uvijek je bio dio vladajuće skupštinske većine.

Ovaj poslanik javnosti je poznat i nakon što je u septembru 2014. godine u jednom ugostiteljskog objektu fizički nasrnuo na policajca koji je došao na intervenciju.

Za to nedjelo pred brčanskim pravosuđem, nakon sporazuma sa Tužilaštvom Brčko distrikta, dobio je tri mjeseca zatvora i novčanu kaznu od 2.000 KM.

S obzirom da propisi u BiH omogućavaju plaćanje zatvora do 12 mjeseci on je zatvorsku kaznu izmirio novcem.

Dačaj je kroz grantove ostao upamćen kao "dobrotvor" nekoliko nevladinih organizacija koje imaju srpski predznak.

Poslanici svake godine u budžetu Distrikta za sebe obezbijede 10 miliona maraka kojim oni lično raspolažu i dijele ih kao grantove po vlastitom nahođenju. Na taj način poslanici pojedinačno tokom četvorogodišnjeg mandata lično rasporede više od dva miliona KM.

Ovaj novac se raspoređuje po formuli "četiri-četiri-dva", odnosno po četiri miliona pripadaju srpskim i bošnjačkim poslanicima, a dva miliona poslanicima koji zastupaju nacionalne interese Hrvata.

Prilikom predlaganja i usvajanja ovogodišnjeg budžeta, ovakvoj raspodjeli budžetskog novca oštro se usprotivio gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, koji je jasno dao do znanja da ovi grantovi predstavljaju očigledan izraz političke korupcije.

Na problem raspodjele tolikog novca odavno ukazuju i iz brčanskog Pravobranilaštva, a u posljednjih nekoliko posjeta Brčkom o tome je, kao veoma negativnoj pojavi, govorio i supervizor za Brčko Majkl Skenlan.

O hapšenju poslanika Dačaja još se nije oglasila nijedna institucija u Brčkom.

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor:

86.452012000