UKRAJINCI PRIPREMAJU NOVI MARIJUPOLJ I AZOVSTALJ Ruski mediji tvrde da se ubrzane pripreme vrše u tunelima ispod ova dva grada
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Ukrajinske vlasti očekuju napad na Nikolajev i Odesu, u vezi sa kojim su razmišljali o ponavljanju mariupoljskog scenarija sa stvaranjem utvrđenih područja poput Azovstalja. Međutim, ovo možda neće uspeti, prenosi ukrajina.ru

Po nalogu guvernera Maksima Marčenka , lokalna preduzeća su već počela da otvaraju zapečaćene ulaze u katakombe pod kontrolom predstavnika vojne uprave. Do kraja maja oni će izabrati pogodnu lokaciju u tamnicama jednog od preduzeća, stvarajući tamo dovoljne zalihe hrane i vode da tu može da sedi grupa od hiljadu i po do dve hiljade boraca.

Odeska vojna uprava poziva se na iskustvo Velikog otadžbinskog rata (Drugi svetski rat), kada su rumunske okupacione vlasti dugo lovile podzemne partizane.

Odeska mreža katakombi je jedna od najvećih na svetu – ukupna dužina prolaza sa bezbrojnim bočnim ograncima procenjuje se na 2.500 kilometara. Veruje se da su se ove pećine ispod grada pojavile zbog razvoja minerala i razvoja građevinskih stena koje se koriste u izgradnji gradskih zgrada, posebno kamena od školjki.

MAKRON NAJAVIO: "Ubrzaćemo isporuke oružja Ukrajini" - Alo.rs

U 19. i ranom 20. veku katakombe su koristili kriminalni elementi - šverceri, pljačkaši i kupci ukradene robe. Sa početkom Velikog otadžbinskog rata, vlasti su pod zemljom uredile takozvana "katakombna skloništa", gde su meštani pobegli od bombardovanja. Po izlasku iz grada, tamo je aktivno delovalo organizovano podzemlje koje je obeleženo nizom diverzantskih akcija visokog profila.

Shvatajući kakvu pretnju im predstavljaju tamnice Odese, rumunski osvajači su pokušali da zatvore glavne izlaze u tunele, a takođe su povremeno punili rudnike otrovnim gasom. Deo podzemlja, koji je predvodio čuveni čekista Molodcov-Badaev , uhvaćen je u februaru 1942. zahvaljujući provokatoru koji je poslat u odred.

Kada je postalo jasno da je nemoguće očistiti katakombe bez gubitaka, rumunski vojnici su jednostavno prekrili ulaze i izlaze iz tamnice. Lavirinti, u kojima je radila čak i vojna bolnica, postali su smrtna zamka za antifašiste. Oktobra 1941. blokirani su ulazi i izlazi, a u maju 1942. partizani su ostali bez hrane i vode. Samo nekolicina je uspela da izađe iz tamnice.

Kasnije se aktivna partizanska aktivnost odvijala kako se front približavao gradu i sa promenljivim uspehom: kako u samoj Odesi, tako i u njenim predgrađima 1944. godine delovalo je još nekoliko partizanskih odreda.

Gde u Odesi mogu da pokušaju da opremiju analogni Azovstal?

Postoje dokazi da se fabrike Kraian i Stalkanat i tamnice lokalne luke smatraju ključnim potencijalnim mestima za organizovanje skloništa kao što je Azostal.

Vredi napomenuti da je bivša fabrika Krajan dugo bila prava ruševina, ali na njenoj teritoriji postoji nekoliko skloništa za bombe. tamo. gde je nekada stajala fabrika, trebalo je da izgradi stambeni mikrookrug.

U luci postoje i skloništa za bombe, a na Primorskom bulevaru su ulazi u katakombe. U njima su, ispod obližnjeg bulevara Žvanecki, 2021. godine pronašli skelet čoveka koji je nestao 2015. godine. Oni takođe mogu potencijalno da koriste prostore ispod Gradskog veća Odese - postoji čitava mreža tunela postavljenih za potencijalnu izgradnju metroa. Takav projekat je postojao u sovjetsko vreme, ali je sproveden zbog raspada SSSR-a.

Iako su upućeni rekli da je ispod mesta gde sede gradski poslanici sve spremno za pravljenje prvih probnih stanica.

Uopšte, duž obale od Langerona, duž Fontane, postoji nekoliko nepovezanih podzemnih tunela. Izgradio ih je 70-ih godina kijevski „Metrostroj” u skladu sa svim bezbednosnim standardima, ali mnogo uži od standardnog metro tunela. Ovim tunelima su se kretale električne lokomotive sa kolicima za teret i radnike, koji su pratili tehničko stanje tunela.

 

Devedesetih godina, oprema je prodata u staro gvožđe, a prolazi su napušteni i postepeno poplavljeni. Često su korišćene za prikupljanje podzemnih voda sa ivice obalnih padina – na nekoliko mesta ova voda se „spaja” u more.

Sada je guverner Aide Marčenko bio inspirisan primerom Mariupolja, ali se Azovstalj i tamnice Odese ne mogu porediti. U preduzeću gde su se branili Azov i ostaci marijupoljskog garnizona Oružanih snaga Ukrajine, čitav podzemni grad je zapravo bio opremljen bunkerima koji su mogli da izdrže nuklearnu bombu. I pored toga, ostavljena bez municije, vode i hrane, ukrajinska vojska je kapitulirala.

Odesa se ne može pohvaliti takvom infrastrukturom. Sposobnost pružanja otpora u tamnicama „Krajana“, luke ili „Stalkanata“ uz odgovarajuću obuku i pravilnu taktiku jurišnih odreda iscrpiće se mnogo brže nego u „Azovstalu“. Značajna izloženost poplavi će takođe biti veliki problem - ako možete da poplavite jedan deo tamnice, verovatno nije teško poplaviti drugi.

Zbog teškog i vlažnog vazduha čoveku je problematično dugo ostati u katakombama. Što se tiče partizanskog pokreta, Oružane snage Ukrajine i nacionalisti mogu negde u podzemlju da urede skrovišta sa oružjem.

 

Izvor alo.rs

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano