UMRO ROKFELER Najbogatiji čovek na svetu želeo da živi 200 GODINA
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

Milijarder Dejvid Rokfeler preminuo je u 101. godini.

On je bio američki bankar i jedan od najbogatijih ljudi na svetu, prema podacima časopisa Forbs, vrednost njegove imovine je oko tri milijarde dolara.

 

Rođen je u Njujorku i namlađi je od šest sinova Džona Rokfelera juniora, sina Džona D. Rokfelera seniora, osnivača naftne kompanije Standard Oil-a.


Foto: Profimedia

Tokom života je Dejvid Rokefeler uspeo je da ostvari uticaj dostojan nasleđa jedne od najmoćnijih kapitalističkih dinastija u istoriji.

 

Jedna od najpopularnijih teorija zavere je da je oborio rekord kao osoba koja je najviše puta imala transplataciju srca. Govorilo se da je imao čak sedam transplatacija i da je poslednju obavio prošle godine.

Međutim, ne postoji nijedan dokaz da je bilo koji pacijent ikad imao toliko transplatacija srca.

Prošle godine uspešno je podneo operaciju presađivanja sedmog srca, a u medijima se često šalio kako bi voleo da živi čak 200 godina.

Kompanija "Standard Oil" u centar pažnje došla je zbog protivzakonitog stvaranja monopola 1911. godine, kada je odlukom vlasti SAD bila prisilno razdeljena na 34 kompanije.

Dejvid Rokfeler
Foto: youtube
Dejvid Rokfeler
 

Dejvid Rokfeler je veoma često ulagao novac tamo gde je bio i interes Stejt departmenta. Još pre više od 40 godina nije krio veliiku želju da postane ministar inostranih poslova Sjedinjenih Država.

Imao je ogroman uticaj u svetu i deo je poslednje generacije koja je koncentrisala novac i moć samo u najužem krugu porodice.

Kako prenosi AP, sastao se sa više od 200 šefova država u više od 100 zemalja sveta tokom karijere, a često je dočekivan kao i da je sam najviši državni zvaničnik.

Oženio se Margaret Megrat 1940. godine i iza sebe je ostavio šestoro dece. Supruga mu je preminula 1996. godine.

Obaveštajac, kapetan, filantrop...

 

Detinjstvo je proveo u miljeu obeleženom neizmernim luksuzom - devetospratna kuća Rokfelerovih bila je najskuplje i najluksuznije zdanje u Njujorku, a porodica je posedovala još nekoliko dvoraca.

Diplomirao je 1936. godine na univerzitetu Harvard, nakon čega počinje da radi u porodičnoj banci u Londonu i pohađa postdiplomske studije na jednako uglednoj London School of Economics - koja u to vreme prima od Rokefelerovih tako značajnu finansijsku potporu da LSE dobija nadimak "Rockefeller Baby".

Doktorat iz područja ekonomske nauke stiče 1940. godine na univerzitetu u Čikagu, ustanovi koju je 1890. godine osnovao njegov otac Džon D. Rokefeler.

Godine 1940. godine radi u gradskoj upravi Njujorka, uz slavnog gradonačelnika Fjorela La Gardiju: službeno je radio kao pripravnik, ali mu je dodeljen kabinet koji je inače koristio zamenik gradonačelnika.

 

Tokom II svetskog rata služio je u vojnoj obaveštajnoj službi, na poslovima vezanima za ekonomsku špijunažu; kraj rata je dočekao sa činom kapetana.

Foto: Profimedia

Od 1946. do 1981. godine bio je glavni izvršni direktor u "Chase Manhattan Bank" (danas JP Morgan and Chase Bank), vodećoj svetskoj banci i uporištu dinastije Rokefeler iz vremena Standard Oil-a.

Dejvid Rokefeler je 1954. godine pokrenuo Bilderberg grupu, a 1973. godine osnovao je Trilateralnu komisiju. Uticaj tih udruženja na svetska kretanja je velik, ali ne do kraja prepoznatljiv.

Među mnogim filantropskim aktivnostima Dejvida Rokefelera je i "David Rockefeller Center for Latin American Studies", koji deluje u okrilju univerziteta Harvard (s kancelarijama u Latinskoj Americi). Ovaj Centar osnovan 1994. godine nastoji da osigura multidisciplinarni uvid u stvarne društvene i ekonomske procese u Latinskoj Americi, i poveže naučnike i studente iz SAD s onima u Latinskoj Americi.

(BLic.rs)

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano
Autor: