UTICAJNI NEMAČKI POSLANIK: Energetske sankcije Rusiji treba prekinuti, neće zaustaviti ruske tenkove
PODRŽI NAS I LAJKUJ NAS NA FACEBOOK-U

ENERGETSKE sankcije Rusiji treba prekinuti, jer odbijanje ruskih energenata utiče samo na stanovništvo i kompanije u Nemačkoj, rekao je Klaus Ernst, šef komiteta Bundestaga za energetiku i zaštitu klime.

УТИЦАЈНИ НЕМАЧКИ ПОСЛАНИК: Енергетске санкције Русији треба прекинути, неће зауставити руске тенкве

Novi kancelar juće u Bundestagu, Foto AP

 

Ranije je nemački ministar ekonomije Robert Habek najavio aktiviranje druge faze gasnog plana za vanredne situacije, što posebno podrazumeva da kompanije počnu mere za uštedu potrošnje gasa.

-Habek nije mogao da kaže koje konkretne mere treba preduzeti kako bi se sprečilo da domaćinstva i preduzeća budu slomljena teretom cena u narednim mesecima, naveo je Ernst u saopštenju na sajtu stranke Levica.

U stručnoj zajednici, prema Ernstu, postoji konsenzus da ove godine neće biti moguće u potpunosti bez ruskog prirodnog gasa.

-Da bi sprečile štetu sopstvenim građanima, nemačka vlada i EU moraju hitno da preispitaju svoje sankcije Rusiji u energetskom sektoru. One slabo rade, ugrožavaju našu industriju i imaju sve veći uticaj na naše stanovništvo, parlamentarac istakao.

Ernst je rekao da njegova stranka podržava sankcije protiv „oligarha“, ali su potrebni diplomatski napori da bi se doneo mir u Ukrajini. Savezna vlada već mesecima pooštrava sankcije energetskom sektoru i sada je iznenađena što Rusija ograničava svoje snabdevanje, kaže Ernst.

Savezna vlada mora da prizna da kratkoročno gašenje ruske energije neće usporiti rusku vojsku, već će samo naneti ogromnu štetu sopstvenom stanovništvu i kompanijama. Ne treba nam politika sankcija koja je čisto simbolična i čini naše stradaju radnici, penzioneri i porodice, naglasio je on.

Zapadne zemlje su ranije uvele nekoliko paketa sankcija protiv Ruske Federacije zbog Ukrajine. Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celoj svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, glavni cilj Zapada je da pogorša živote miliona ljudi. Putin je takođe rekao da su Sjedinjene Države i Evropska unija faktički prekršile svoje obaveze prema Rusiji, zamrznuvši njene devizne rezerve. On je dodao da aktuelna dešavanja povlače crtu pod globalnom dominacijom Zapada i u politici i u ekonomiji.

izvor: novosti

Jeste li uživali u ovom članku? Budite informisani pridružujući se našem biltenu!

Komentari

Za objavu komentara morate biti prijavljeni.

Povezano